Tot el bé i tot el mal
de Care Santos. Columna
L’autora mataronina Care Santos acaba de publicar Tot el bé i tot el mal, de la mà del segell Columna. La trama de la novel·la s’entrellaça a través del personatge de la Reina, que aparentment ho té tot, però de sobte un esdeveniment terrible li canviarà tota l’existència i li demostrarà fins a quin punt és vulnerable. Amb aquest punt d’arrencada, la història es desenvolupa a través d’un camí que portarà a la protagonista a la recerca de la veritat, tot fent-se alhora preguntes incòmodes, com quines són les persones de debò imprescindibles en la nostra vida?, quines són les conseqüències de les nostres males decisions?, què faríem en les circumstàncies més terribles?, coneixem realment els nostres fills i a nosaltres mateixos?
Amb Tot el bé i tot el mal, Care Santos proposa una nova novel·la en la que mostra als lectors la fràgil teranyina que teixeixen les relacions familiars i personals. El llibre és el primer títol d’una sèrie de dos volums, que es complementaran. Relat intimista i thriller alhora, “es teixeix en un aeroport, el lloc on ens sentim més vulnerables”, en paraules de l’autora. D’altra banda, el paper de la relació entre pares i fills és un dels eixos principals que determinen la història.
No diguis res
de Raquel Gámez. Llibres del delicte
Raquel Gámez Serrano va néixer a Barcelona i viu a Dosrius. Ha publicat, entre altres llibres, A la seva pell (2016, Llibres del Delicte) i ha participat en l’antologia Barcelona. Viatge a la perifèria criminal (2017, Editorial Alrevés, col·lecció Crims.cat). És l’autora del relat Assassinat de cambra, amb què s’inaugura la sèrie Crims artístics del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Des de fa anys imparteix cursos d’escriptura creativa i és l’autora del bloc En clau de negre.
A ‘No diguis res’, la seva darrera novel·la, quan l’Edit i en Jan es casen i marxen a viure a una casa d’un petit poble, els plans de crear una família feliç aviat xoquen davant la impossibilitat inicial d’ampliar-la. L’obsessió de l’Edit l’empeny a viure en un món irreal mentre en Jan s’allunya de la macabra fantasia que sembla envoltar la llar. Fins que adopten en Demian. La por i els conflictes del passat no resolts s’apoderaran de les seves vides. La situació esdevindrà angoixant i insostenible. Però en una societat on les decepcions s’amaguen, si no s’esmenten, no existeixen. ‘No diguis res’ és una novel·la de suspens psicològic, d’una gran tensió narrativa, on es posa en evidència els referents socials i familiars.
El dictat de l’agulla
de Jaume Casas. Pagès editors
L’autor de Premià de Dalt Jaume Cases torna a la poesia després d’un llarg silenci creatiu. Periodista, gestor de mitjans de comunicació i a l’administració, Cases va iniciar la seva singladura poètica els anys 80 del passat segle XX, dins el grup de la Font del Cargol. Amb ‘El dictat de l’agulla’ ha guanyat el 33è Premi de Poesia Miquel Martí i Pol de l’Ajuntament de Roda de Ter i la Fundació Miquel Martí i Pol, 2017. Poesia amb forta càrrega social, en paraules del prologuista, el poeta i traductor Marcel Riera: “En Jaume Cases, des dels turons del Maresme, confegeix aquesta elegia anònima i, per tant, col·lectiva, amb precisió i sense rabejar-s’hi. La cruesa d’una ensulsiada que per als qui hi van sucumbir era, potser, inevitable, vista al cap del temps amb un deix de pietat. Al fons uns anys vuitanta d’altra banda memorables i, pel camí, un degoteig de baixes, barreja d’eufòria i d’inconsciència, que van deixar una osca mal girbada en una generació sencera”.
Passió pel conte
Diversos autors. Voliana edicions
L’editorial argentonina impulsada per Jordi Solé i Camardons publica Passió pel conte, una àmplia antologia de narrativa on el lector hi trobarà una primera part amb 6 articles que parlen de diversos aspectes del conte i una segona part amb 32 contes que només tenen en comú una llargada entre 3 i 6 pàgines. En conjunt, però, un total 36 autors que transporten els lectors a la dimensió desconeguda del conte.
En concret, les veus narratives que recull aquest llibre polifònic són: Isidre Grau, Mònica Miró Vinaixa, Gemma Pellissa Prades, Assumpta Mercader, David Vila i Ros, Jordi Solé i Camardons, Bernat Joan i Marí, Eva Arnal, Manel Alonso i Català, Asmaa Aouattah, Manel Joan i Arinyó, Maria Català, Sebastià Bennasar, Sandra Comas Anglada, Aleix Cort, Sílvia Fernández, Toni Cardona, Montse Gort, Pep Elias, Emília Illamola, Bernat Gassull, Noemí Morral, Jordi Masó Rahola, Mercè Pardo Pastor, Ramon Minoves, Marta Pera, Francesc Mompó, Raquel Picolo, Vicent Penya, Lali Ribera, Carme Ripoll, Marcel San Martin, Sílvia Romero, Elisenda Solsona, Salut Vila i Maria Vilanova i Vila-Abadal.