Novetats editorials de maig

Text: Albert Calls
1388

Maresme dibuixat
De Montse Sanchiz. Voliana Edicions.

Partint de les premisses d’Urban Sketchers , una comunitat global de dibuixants que fomenta la pràctica del dibuix in situ sempre per mitjà l’observació directa, neix aquest llibre de Montse Sanchiz, publicat pel segell editorial maresmenc Voliana Edicion. Milers de dibuixants urbans arreu del món s’identifiquen amb els principis de la comunitat, nascuda a Internet l’any 2007. Comparteixen els seus treballs a la xarxa mitjançant blogs i xarxes socials. A Maresme dibuixat es recullen els dibuixos fets per l’Urban Sketcher maresmenca Montse Sanchiz al llarg de quatre anys (2015-2018) per diferents indrets del tram sud del Maresme, de Montgat a Mataró. L’autora va néixer a Barcelona, tot i que és premianenca d’adopció.

El futbol a Cabrera de Mar
D’Albert Ventura.

La història del Maresme és també la dels seus clubs esportius. Salvar-la és molt necessari i s’ha d’agrair a aquelles persones que fan l’esforç en una tasca tan difícil, en especial perquè no existeix informació sistematitzada. Amb aquests condicionants, el cabrerenc Albert Ventura ha treballat amb gran encert i per primera vegada en la història perduda del primer equip de futbol del seu municipi, la Unió Sportiva Burriach, així com en la dels orígens de l’actual Unió Esportiva Cabrera, fins a dia d’avui, fent una obra en la qual es sintetitzen textos, imatges i documents. L’autor ha fet una àmplia recopilació de referències, que arriben al lector de manera planera, però sense defugir el rigor de la recerca històrica. El llibre queda com una important salvaguarda documental del patrimoni esportiu del poble.

Les mares que ens han parit
De Maria Rosa Ribas. Editorial Gregal.

Publicat a finals de l’any passat, Les mares que ens han parit, de Maria Rosa Ribas, autora de Vilassar de Mar, és un treball que en clau d’assaig proposa una reflexió sobre la fecundació humana i la seva evolució. El proper acte de presentació serà el 23 de maig, a les 19h, a la Biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar. En el treball es ressegueix la importància que les cultures han donat a la fecunditat i destaca la tasca de les dones que han estat ignorades per molts relats històrics oficials. “És una lectura que no deixa indiferent, perquè posa al descobert com els nostres valors i la nostra concepció de la maternitat tenen una gènesi històrica i, justament en aquest sentit, no és ben bé nostra, sinó un fruit perfectament explicable pel pes de la tradició”, afirma en el pròleg Hildegard Mausbach.

Sal roja. El Llop de Cardona,
De Ramon Gasch i Teresa Sagrera. Columna.

Sal roja és una novel·la històrica que ens ajuda a comprendre el nostre passat més directe, alhora que ens convida a passar una immillorable estona com a lectors. En un devessall de situacions i personatges se situa a l’agost de 1711, en plena Guerra de Successió. Miquel, el protagonista, treballador de les salines de Cardona, perd la seva família amb l’arribada de l’exèrcit felipista i es veurà impulsat pel desig de venjança. Ramon Gasch i Teresa Sagrera han construït un sòlid corpus narratiu en el qual s’hi barregen soldats que resisteixen un setge implacable, miquelets que combaten en guerrilles sota les ordes del ferotge Llop de Cardona, camperoles valentes que esdevenen espies… tot un calidoscòpic fris narratiu de caire èpic. Tot i que els autors no són del Maresme, la novel·la si que enllaça territoris de la comarca, com Alella o Arenys de Mar i va presentar-se a Mataró el passat 26 d’abril a l’AVV de l’Havana.

COMPARTIR