A continuació us suggerim diversos títols d’obres literàries d’autors del Maresme i la recuperació d’un clàssic català.
S’ho mereixia, de diversos autors, és un llibre que ha publicat l’Associació Cultural Planeta Lletra, amb seu a Mataró, que impulsa activitats que tenen com a objectiu la dinamització literària. Com ara un premi que guardona relats de temàtica criminal, gènere policíac o negre, ambientats a la capital del Maresme. El llibre-antologia que acaben de treure és un híbrid que inclou relats dels membres de l’entitat, treballats en un entorn col·laboratiu i tres treballs del premi que convoquen. En els textos hi surt la ciutat de Mataró i una frase a tots els contes que és alhora el títol. Un total de 13 històries il·lustrades per alumnes de 2n de Batxillerat artístic de Santa Anna, una experiència enriquidora que ha permès que hagin interactuat la literatura i la creativitat plàstica incipient. Amb unes cobertes d’Ariadna Graupera.
Neures de pa sucat amb oli, de Josepa Sopeña i Feu, publicat per Quòrum Llibres, reuneix 10 històries que plantegen temes absolutament contemporanis. En els relats s’hi tracten les neures lingüístiques, les literàries, les de les olors als espais públics, les vegetarianes, el neguit per cuidar-se el cos davant el pas del temps, les obsessions que ens produeixen les altres persones, els noms dels animals, les neures lectores…
Relats molt ben escrits, amb un toc d’ironia i que mostren les contradiccions de l’ésser humà d’avui en dia. Narracions que sorprenen i ens parlen de temàtiques ben presents en la vida diària.
Sería interesante escribir una historia de la risa, recull de textos poètics de Sagar Malé Verdaguer. Publicat per Ediciones Oblicuas, mostra l’interessant obra d’aquest creador artístic mataroní que ha fet documentals, llibres, obres teatrals, performances… sempre a la recerca d’un llenguatge artístic propi i personal i reflexionant, a través de la paraula i el poema o la imatge, como a unitats de projecció del jo a la col·lectivitat.
Amb aquest nou treball, el lector hi trobarà des de les idees més mínimes i puntuals fins a escrits de més gran format. Amb els eixos referencials dels àmbits del ‘Dolor’ i la ‘Risa’ i un impactant epíleg que compacta tot el recull, aquest volum es presenta com un àlbum de textos dispersos, aparentment sense sentit, però que acaben tenint tot el sentit del món.
L’alegria que passa, de Santiago Rusiñol, publicat per Edicions del Roure de Can Roca, recupera una singular obra de teatre del reconegut autor català. El llibre l’obre un acurat estudi introductori a càrrec de Josep-Francesc Delgado.
L’obra descriu l’arribada d’un petit circ a un poble i la seva representació, que acaba amb un enfrontament entre el públic i els artistes. Una peça breu i contundent que planteja la lluita entre l’obligació i la vocació, el conflicte de l’artista modernista, que demostra que no hem canviat tant d’ençà que es va escriure, el 1897 i els temps actuals.
El desierto de Lola és la primera novel·la de l’autora maresmenca Olga Lara Sorroche, publicada per Valhalla Ediciones. La història que proposa tracta de dues dones protagonistes: en la Barcelona actual, una galerista d’art, a la qual un accident deixa en coma profund i anirà retornant a la consciència. I un segle abans, una altra que en un poblet d’Almería defensa el seu amor d’infantesa contra el poder seductor del fill del terratinent local. Rere aquest punt de sortida que entrellaça el relat, els lectors descobriran tant secrets amagats com la dura lluita vital de les dones en un poblet del desert d’Almería, esdevenint un referent de les que a principi del segle XX van haver d’enfrontar-se a l’adversitat en temps molt difícils.
L’autora ha partit d’una investigació sobre la desaparició d’un soldat republicà en la guerra civil. Olga Lara és llicenciada en Periodisme i Ciències Polítiques, coach executiva, professora de ioga i treballa com a directora en una àrea de benestar social d’una administració pública.