#novullpagar

Text: Albert Calls  // Foto: Olga Boix
668

El Maresme és una comarca que ve patint ‘en directe’ la perillositat de tenir una via obsoleta, l’N-II, que espera una solució que mai s’acaba de donar i de la qual encara no s’ha arribat ni al consens, al que cal afegir que les actuals dificultats econòmiques mouen l’horitzó de resolució encara més en la llunyania.

La reivindicació de la gratuïtat del peatge, també exercida des d’un sector cívic ‘No N-II’, torna a prendre ara vigència i actualitat amb el moviment #novullpagar.

Precisament, la primera resposta política local ha estat la posada al dia de la mesa de negociació per la mobilitat, que recupera per a l’agenda la intenció de resoldre el greu problema d’infraestructures. Des d’aquesta mesa, a més, s’ha reclamat a la Generalitat que l’històric peatge de Vilassar de Dalt de la C-32 sigui rescatat abans de 2021.

El #novullpagar vist per dins

Prou Peatges. Maresme va convocar el passat diumenge 20 de maig el segon #novullpagar popular a la comarca. Es partia de la bona resposta de la primera convocatòria que va fer-se, en aquest cas, l’1 de maig, en la qual van concentrar-se uns 500 vehicles –segons la plataforma– al peatge de Vilassar de Dalt, aconseguint una retenció destacable.

La segona mobilització va començar amb una concentració davant de l’Hotel Ibis de Mataró, on després d’atendre els mitjans de comunicació i repartir adhesius i bandes per als cotxes, es va marxar cap al peatge de Vilassar de Dalt cap les 12 del migdia. S’anava en coordinació amb la Caravana de cotxes per l’Estat Propi, organitzada per les Assemblees Constituents de l’ANC (Assemblea Nacional Catalana) del Maresme. Per això no van faltar estelades al costat de les banderoles del #novullpagar.

Com destaca la plataforma Prou Peatges en un comunicat, “per mitjà del suport de les xarxes socials, s’ha posat sobre la taula un greuge compartit per tota la ciutadania dels Països Catalans, l’espoli diari que suposa el pagament d’unes autopistes tants cops amortitzades”. Alhora, també afegeixen que “en concret l’autopista del Maresme va ser inaugurada el juliol del 1969, la primera a tot l’estat espanyol, actualment fa 43 anys i que ha estat pagada 32 vegades”.

El diputat Uriel Bertran, de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), va encapçalar la mobilització amb el seu cotxe –periodista i fotògrafa de TRIBUNA Maresme vam poder acompanyar-lo i veure la protesta des de primera línia–. Davant de tot també hi havia diverses persones vinculades al moviment ‘No N-II’, integrats en la coordinació de la marxa. Progressivament es van anar ocupant carrils de la C-32 i dirigint-se a velocitat lenta cap al peatge vilassarenc. Alguns conductors que no participaven en la manifestació o que no ho sabien, tocaven els clàxons per demanar el pas.

En arribar al peatge, passades les 12 del migdia, els vehicles es van aturar a l’entrada, on va aparèixer el gruix de la premsa. En aquest punt hi havia també els diputats d’ERC Alfred Bosch i Pere Aragonès. Pel que fa a l’entorn polític, també van participar en la protesta diverses persones vinculades a Reagrupament i la CUP.

El suport que els polítics van donar a la mobilització –almenys els tres diputats que van ser els més visibles mediàticament–, va desagradar a algunes de les persones de la protesta. Així, es va poder sentir algun comentari que assegurava que “aquesta politització no és bona”.

Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra que hi havia a l’entrada del peatge van demanar que es moguessin els vehicles aturats, prenent nota de matrícules i demanant alguna identificació.

Quan al cap d’una bona estona i després de la sessió fotogràfica amb la premsa, la mobilització va tornar a posar-se en marxa, els manifestants es van aturar a l’altra banda del peatge, on van fer palesa novament la seva protesta, però permetent ja que fluís millor la circulació.

El personal de les autopistes va estar una intensa estona prenent nota de les matrícules. En alguns moments d’extrem es van aixecar puntualment les barreres. La mobilització ciutadana va fer una segona volta de tornada. I a la tarda, va tornar a repetir-se.

Ara, la ‘tercera mobilització’

El tercer #novullpagar està previst pel proper diumenge 17 de juny. El coordinador de Prou Peatges Maresme, l’historiador de Vilassar de Mar Alexis Serrano, explica que en aquesta nova acció de protesta ”es vol reunir els conductors als peatges, però també s’ha convocat una concentració davant la seu central de La Caixa, a l’avinguda Diagonal de Barcelona, ja que és un dels màxims accionistes d’Abertis”.

La protesta, sortirà novament davant de l’Hotel Ibis i a les 12 h es vol arribar al peatge de Vilassar de Dalt. “Des d’allí, ens dirigirem fins a la Diagonal. S’hi aniran sumant les mobilitzacions dels altres principals peatges catalans, per coincidir tots plegats en un dinar reivindicatiu”, comenta Serrano.

Sobre les dades de les anteriors protestes, Serrano explica que no tenen mecanismes per comptar-les, però que “si a la de l’1 de maig amb uns 500 cotxes hi havia una retenció de 2 quilòmetres, els més de 800 cotxes del 20 de maig donen els números”, comenta. El portaveu de l’entitat maresmenca afegeix que “nosaltres no tenim manera de poder comptar-ho exactament, Abertis sí, però entenem que vulguin minimitzar l’impacte”.

El coordinador de Prou Peatges Maresme incideix en l’impacte mediàtic de les protestes: “Som conscients que alguns grans mitjans de comunicació han rebut pressions per no fer-se ressò de la notícia, però la mobilització continua estenent-se”. Afegeix que “la protesta està col·lapsant-los i sortint caríssima. A més, el sindicat de policies de Catalunya o el Col·legi d’Advocats ja han dit que les multes són il·legals”. Per a l’historiador, també, les propostes de solucions d’alguns polítics “són una operació de cosmètica”.

D’altra banda, pel que fa a les sancions, “diversos participants a la protesta ciutadana han rebut ja requeriments i algun de l’Alt Maresme, la primera multa”, explica Serrano. “La nostra resposta serà que les persones enviïn al·legacions (amb un model que ja està fet i denunciarem a la Fiscalia el conseller d’Interior per prevaricació i abús de poder. També tenim constància que Abertis ha enviat unes cartes reclamant les quantitats dels pagaments i considerem que no es pot fer, perquè és una modalitat de coacció”, afegeix i convida a visitar la pàgina de Prou Peatges, on s’expliquen els diversos documents que es poden rebre i com es pot respondre. D’altra banda, més recentment, SI ha anunciat la creació d’un fons de rescat per fer front a les multes per no pagar els peatges, amb una aportació inicial de 5.000 euros i convida ciutadans i entitats a participar-hi.

El proper 4 de juliol és l’aniversari de la C-32, que va inaugurar-se el 1969. “Impulsarem una activitat reivindicativa d’aniversari, donant la volta al tema del que hem fet fins ara”, sentencia Serrano.

El ‘balanç’ d’Abertis

Des d’Abertis, la concessionària de les autopistes, es va emetre una única nota oficial el passat dia 20 de maig. En aquesta s’indicava que les autopistes del grup a Catalunya havien registrat una reducció en el nombre d’impagaments del 43,5% respecte a les protestes de l’1 de maig. S’afegia que s’havien registrat un total de 3.087 casos d’impagament (5.471 l’1 de maig en la mateixa franja horària), el que suposava un 0,9% del total de transaccions del dia.

En la nota de premsa s’informava que la xarxa d’autopistes no havia registrat “problemes de trànsit rellevants, tret d’algunes incidències puntuals a l’entorn dels peatges de Vilassar, Martorell i Girona Sud, al voltant de les 12 h i les 18 h, hores en què estaven convocades les protestes”.

També es recordava que Abertis Autopistas, en exercici dels seus drets previstos en el contracte de concessió, en els casos d’impagament registrats, procediria a realitzar la reclamació per via administrativa dels imports dels peatges no satisfets, així com la corresponent denúncia davant el Servei Català de Trànsit.

Per la seva banda, un treballador de les autopistes amb qui ha pogut parlar TRIBUNA Maresme i que no ha volgut que el seu nom sortís publicat, ha assegurat que “ningú diu res de la situació estressant que estem vivint els treballadors que ens trobem enmig d’aquestes mobilitzacions”. També com “algunes vegades hem de rebre comentaris ofensius o viure situacions difícils per part d’algunes de les persones que realitzen aquests actes”, afegeix.

Precisament, la companyia Abertis recorda en el comunicat esmentat, que la filmació dels treballadors en el seu lloc de treball pot suposar una infracció de la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal, i la difusió pública d’aquestes imatges, una violació del dret a l’honor, a la intimitat i a la pròpia imatge. Per això anuncia que seguirà donant tot el suport jurídic necessari als seus empleats per a la tramitació de les denúncies corresponents envers aquells usuaris de l’autopista que hagin fet un ús indegut de les imatges dels empleats de la companyia.

El polítics del Maresme  ‘es posen les piles’

Enmig d’aquest context de mobilitzacions contra els peatges, cal destacar que el passat 24 de maig es va constituir la Mesa de negociació de l’acord de mobilitat del Maresme, amb representació de totes les forces polítiques de la comarca i del Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat. Està integrada per una quinzena de persones.

L’objectiu, com indiquen des del Consell Comarcal del Maresme, “és analitzar les mancances i les necessitats que té el territori en matèria de mobilitat i buscar alternatives a curt, a mitjà i a llarg termini”. Precisament, en aquesta direcció, el primer acord que es va prendre va ser el de revisar la Proposta de mobilitat, signada el 2010 entre el Consell Comarcal i la Generalitat, per tal d’adequar-la a l’actual context econòmic.

A més, el representants comarcals van aprofitar la reunió de constitució de la Mesa de negociació per demanar a la Generalitat que l’històric peatge de Vilassar de Dalt de la C-32 sigui rescatat abans de 2021, data en la qual acaba la concessió.

Cal apuntar que l’acord de mobilitat del 2010 preveia diferents descomptes en els peatges de tota la comarca, així com també millores en el transport públic, tant ferroviari com per carretera. Ara alguna d’aquestes mesures s’hauran de tornar a plantejar.

D’altra banda, pel que fa a la Mesa de negociació, ha establert una línia de funcionament basada en el consens entre forces polítiques, administracions i societat. En aquest sentit, es planteja actuar “amb màxima transparència mantenint una via constant d’informació sobre els avenços, propostes i acords presos”, com asseguren, i el fòrum en el qual es facilitarà aquesta informació serà el Consell d’Alcaldes. També han assegurat que “s’obrirà una línia de  contacte periòdic amb entitats com la Plataforma Salvem el Maresme, que ja fa temps que treballa i reivindica millores en la mobilitat dels maresmencs”.

COMPARTIR