La confiança dels ciutadans en els mitjans de comunicació ha registrat un descens del 2%, de manera que ara, segons el Reuters Institute for the Study of Journalism, només el 42% confia en el periodisme.
És una dada que s’ha posat de relleu al News Xchange, el congrés anual de l’European Broadcasting Union, i que s’atribueix, en bona part, a les fake news i a la cobertura esbiaixada de la política i de determinats moviments socials com ara la dels armilles grogues a França, Donald Trump o el Brexit. Són temes que, segons el tractament mediàtic, han comportat una pèrdua de confiança en el periodisme, tal com ha apuntat la majoria de ponents. Fins i tot, una desconnexió del públic amb els mitjans –o determinats mitjans.
Per recuperar la confiança dels ciutadans, Sally Buzbee, editora executiva d’Associated Press, ha demanat “separar els fets del soroll” i apostar per la qualitat, mentre que Clarissa Ward, corresponsal internacional de la CNN, reclama una cosa tan senzilla com “fer-ho bé”. “No ens podem tornar a equivocar. Les paraules han de ser precises”, afegeix.
A més, ha advertit que, davant de l’obsessió per ser els primers a publicar una notícia, assumint el risc que hi hagi algun error, “la gent recordarà qui es va equivocar i no qui va ser el primer”. Ward també demana als mitjans que se centrin a explicar la veritat. Admet que “tots informen de manera esbiaixada”, ja que “ningú és completament imparcial o neutral”. Ara bé, el que no està disposada a acceptar és que hi hagi qui diu que la veritat o els fets no existeixen o qui intenti erosionar-los.
Una altra de les ponents del News Xchange ha estat Estelle Cognacq, directora adjunta de la redacció de France Info, qui ha assegurat que “ser el primer a donar una notícia ja no és una prioritat per a nosaltres. Ara volem guanyar-nos la confiança de l’audiència”.