Optimitza i aprofita els teus propis recursos mentals

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
939

Sovint, molt més sovint del que ens pensem, la solució dels nostres problemes està dins nostre. Moltes vegades, però, no la sabem veure o la desaprofitem.

Efectivament, molts dels nostres problemes personals, poden ser previnguts, millorats o resolts, gràcies als nostres propis recursos mentals. Optimitzar-los i aprofitar-los millor, ens pot permetre ser  nosaltres mateixos els qui obrim la porta de la nostra pròpia salut i benestar.

Una de las grans dificultats que podem trobar per aconseguir-ho, però, és l’habitual costum de buscar remeis externs, ràpids i còmodes, per afrontar els problemes que patim, així com culpabilitzar a factors aliens de quasi tot el que ens passa. En certes ocasions, aquesta actitud és correcta i pràctica, però en altres, en especial en referència a la salut emocional, es pot convertir en un parany que ens limiti, i dificulti una bona gestió i un bon afrontament de les veritables causes dels problemes o dels factors que els mantenen.

Una altra gran dificultat rau en què som animals de costums i, per això, tenim una tendència innata a repetir allò que ens resulta agradable o segur. Quan el que pensem, fem i repetim, té conseqüències positives, bé; però quan les conseqüències son clarament negatives i comporten perjudicis, llavors cal rectificar les inèrcies i els aferraments que fan que seguim fent sempre el mateix malgrat ens comporta conseqüències perjudicials, i canviar-ho per pensaments i hàbits més positius, harmònics i saludables.

Sovint, també, es sol dir que jo soc així, com si no es pogués canviar. Però això no val. És una mena d’autoengany i de conformisme que utilitzem per justificar el seguir fent el mateix de sempre. En aquests casos, cal fer autocrítica i entendre que, en realitat, no és que siguem així, sinó que ens hem acostumat a comportar-nos així, repetint patrons de conducta apresos —que es poden desaprendre i canviar—. Potser, el que mostrem de nosaltres mateixos no és la nostra veritable personalitat ni desitjos, sinó una màscara o una actitud defensiva.

Per aconseguir canviar i millorar de manera positiva i efectiva, cal tenir molt en compte que cada persona és un món. Fins i tot, en alguns casos, un univers. Per tant, la clau està en descobrir el camí, el sistema i les eines individuals, que puguin ser realment útils i adequades. Necessàriament, anirà en funció de les circumstàncies i situació personal, cultura, creences, tipus d’intel·ligència, estil cognitiu i grau evolutiu de cadascú.

Aquesta feina de recerca, de descobriment i d’optimització dels propis recursos mentals, amb un augment de l’autoconsciència i de la intel·ligència emocional, entre d’altres, és complexa, profunda, però si es treballa en la direcció adequada, amb un bon assessorament psicològic, amb tècniques i eines adients, encara que costi i sigui dur, amb paciència, perseverança i esforç, s’obtenen resultats molt notables, aconseguint millorar la salut i el benestar de manera important.

COMPARTIR