Paga o plora. Enginy i engany de les estratègies de màrqueting

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
590

El paga o plora, en anglès trick or treat, és una tradició infantil de Halloween (el nostre Tot Sants) que es practica en alguns països anglosaxons. Per les mateixes dates, les empreses comencen les seves campanyes de publicitat per a les famoses fites de novembre: Black Friday i el retruc tecnològic del Cyber Monday.

D’aquí a pocs dies les empreses desenvoluparan una gran varietat d’estratègies de màrqueting per manipular els consumidors i convèncer-los que comprin els seus productes o serveis. Aquestes estratègies es basen en el coneixement de la psicologia humana i es dissenyen per aprofitar-se de les nostres debilitats i impulsos.

Una de les estratègies de màrqueting més comunes és la creació d’una sensació d’urgència. Les empreses utilitzen frases com “oferta per temps limitat” o “quantitats limitades” per crear la sensació que el consumidor ha de comprar ara o no tindrà l’oportunitat de fer-ho més tard.

L’estratègia més efectiva són els enormes descomptes que ofereixen en aquestes dates. Com ho fan? Com és possible que puguin oferir descomptes de fins al 70% sobre el PVP? Hi ha diverses raons:

  • Desfer-se de l’estoc: Moltes empreses utilitzen aquestes campanyes per liquidar estocs de productes que no han venut durant l’any o per fer espai per als nous productes de la temporada següent. Això els permet alliberar capital i emmagatzemar nous productes.
  • Atracció de clients: Ofertes agressives atrauen clients nous i veterans, generant una gran quantitat de trànsit a les botigues físiques i en línia, on, per desgràcia, el producte amb descompte ja està esgotat.
  • Manipulació de preus: inflar els preus abans de les campanyes per després oferir “descomptes” que en realitat no ho són.

Com hem dit abans, les empreses usen la psicologia de la presa de decisions per manipular els consumidors. Volen que prenguem decisions en un moment de pressió o amb poca informació.

Consells per evitar ser manipulat pels venedors

  • Fes la teva cerca. No et precipitis a comprar un producte o servei sense informar-te’n prèviament.
  • Compara preus. No assumeixis que la millor oferta és la primera que veus.
  • Llegeix les crítiques. Les crítiques d’altres consumidors poden ser molt útils per prendre una decisió informada.

No et deixis portar per la pressió. Si una empresa t’ofereix un descompte o una promoció especial, no et precipitis a comprar si no tens la certesa que és el que realment vols.

Si segueixes aquests consells, podràs evitar ser manipulat i prendre decisions de compra més acurades. No es tracta de pagar o plorar. A vegades només cal no obrir la porta.