Platges, crònica d’una mort anunciada

Oriol Bassa i Vila.  Entitat de medi ambient Natura
1737
La platja de les Dunes de Santa Susanna, malmesa pels temporals de llevant, una de les greus problemàtiques del litoral.

Amb les tempestes d’aquesta tardor i hivern, la majoria de les platges del Maresme hauran desaparegut i a partir d’ara, amb les retallades que han reduït les inversions de les administracions públiques, serà molt difícil poder invertir en actuacions de restauració de la sorra, i per tant, difícilment tornarem a tenir les platges que hem tingut fins ara.

Les platges es formaven per l’erosió del sòl al continent, que era arrosegat per les aigües pluvials a través de torrents i rieres, fins acumular-se a les platges. Seguidament, començava un viatge de molts i molts anys, en què els granets de sorra eren dipositats a la platja a la primavera i retirats a les tempestes de tardor i hivern, però seguint un itinerari de NE a SO, en sentit Barcelona, per entendre’ns.

Però per què ens estem quedant sense platges? Doncs bé, perquè tenim la suma de diversos factors causats bàsicament per l’acció antròpica, concretament pel creixement del sòl forestal, la construcció de preses a la Tordera i especialment per la construcció de ports a les platges.

En només 50 anys, el Maresme ha passat de ser una comarca bàsicament agrícola, a un territori on prop del 60% del sòl és forestal. Per tant, amb una major cobertura vegetal, s’ha reduït significativament l’erosió del sòl, i l’aportació de sorra a les rieres i posteriorment a les platges. Les preses i represes de la Tordera han actuat en el mateix sentit, acumulant els sediments, o abocant-los al fons marí, reduint l’aportació de sorres a les platges.

Però on ha estat fonamental l’acció humana per quedar-nos sense platges, és amb la construcció dels ports. Aquests han actuat com una barrera que ha impossibilitat el recorregut de la sorra, de manera que, o bé s’ha acumulat a la part nord dels ports, on queden les darreres platges grans de la comarca, o bé ha anat al fons marí profund, perdent-se per sempre més, si no es fan actuacions molt cares i de molt impacte ambiental per recuperar-les.

Trencar equilibris naturals pot afectar molt la nostra qualitat de vida, i més quan no disposem de prou recursos per resoldre-ho.

COMPARTIR