Aquest setembre ha tingut lloc la segona trobada d’entitat de cultura al Maresme impulsada per Coop Maresme. La cooperativa Ariet del Cafè de Mar (Mataró) ha acollit l’acte de presentació de la prova pilot per la renda bàsica universal, pel sociòleg i cap de l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal de la Generalitat, Sergi Raventós. I una fila zero (trobada d’entitats per participar del debat) formada per Musicop, Versembrant i l’aula de música Masafrets.
El públic assistent, al voltant de la vintena i heterogeni en edat, ha celebrat la trobada com un tema interessant a continuar debatent, parlant i duent a diferents espais de treball i cercles socials. “Jo participo en molts espais de militància i en cap s’ha tingut aquest debat. Sóc crític en molts aspectos sobre aquesta prova pilot, però trobo interessant que se’n parli”, ha dit el Carlos, un dels participants.
Una de les temàtiques que va aixecar més polseguera va ser la viabilitat del pla pilot per implementar la renda bàsica universal. Algunes veus més crítiques han dut sobre la taula que sense reforma fiscal i una reestructuració de base això és impossible.
L’acte ha estat organitzat per Coop Maresme com a petició directa de l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal de la Generalitat, ja que, segons han informat fonts de la Generalitat, la intenció és dur aquesta presentació a diferents punts del territori i al voltant de diversos sectors (polític, cultura, sindical, etc). “Fer-ho des de Coop Maresme ho trobem interessant per reunir entitats de cultura del Maresme i fomentar un espai crític (…). La renda bàsica universal podria ajudar a trencar models culturals només bastats en el productiu i econòmic i podria permetre que les persones no només haguéssim de dedicar el nostre temps a treballar per guanyar iners. Així podríem implicar-nos en projectes culturals i comunitaris”, ha explicat la Roser Ramos, membre de Coop Maresme.
Prova pilot per implementar la renda bàsica universal
L’octubre de 2021, la Generalitat va crear l’Oficina del Pla Pilot per Implementar la Renda Bàsica Universal, dirigida pel sociòleg Sergi Raventós. La renda bàsica universal és una assignació monetària equivalent al llindar de la pobresa que es basa en tres principis: individualitat, universalitat i incondicionalitat. Per tant, la rep tothom. La iniciativa té un termini d’aplicació entre el 2023 i el 2024 i requereix d’una inversió d’entre 85 i 90 milions d’euros. Aquesta anirà destinada a 5.000 persones que rebran una ajuda d’al voltant de 800 euros, per suplir amb les necessitats bàsiques. Per la seva banda, Raventós assegura que un pla pilot està lluny de tenir els efectes d’una renda bàsica universal real, però sí que donarà informació, arguments, eines, debat i coneixement social.