Presentació dels nous ‘Fulls del Museu Arxiu’ de Mataró

1460

El proper dijous 8 de març a les 19.30 h a la sala d’actes de Caixa Laietana (carrer de Santa Teresa, Mataró), hi haurà l’acte de presentació del número 102 de la revista Fulls del Museu Arxiu. A més, hi haurà la conferència La Banda Municipal. Imatges i apunts històrics, a càrrec de Nicolau Guanyabens.

Membres de l’equip del Museu Arxiu de Santa Maria -Centre d’Estudis Locals de Mataró- presentaran els continguts del nou exemplar:

A la secció ‘Recursos’ es publica la bibliografia completa de la producció historiogràfica de Joaquim Llovet, l’insigne historiador mataroní que el novembre passat va celebrar els seu norantè aniversari. Guardonat en sis ocasions amb el Premi Iluro, autor de nombrosos articles i estudis, Llovet és el gran referent per a les generacions d’investigadors locals del tombant de segle.

A la secció ‘Actualitat’ s’hi llegeix un escrit de Pepe Garrido sobre els cinquanta anys de la troballa de la vil·la romana de Torre Llauder, complementat amb fotografies de 1961 de la primera excavació al jaciment.

El cos central de la revista inclou quatre estudis. Rafael Soler documenta tres pintures del segle XVII realitzades per l’artista Pere Cuquet. Joaquim Llovet signa un treball sobre el salari del mestre de cases al Mataró del segle XVIII. Francesc Masriera estudia quina va ser l’activitat de la Federació de Joves Cristians de Catalunya a Mataró, en el breu període de temps de vigència del moviment, entre 1931 i 1936. Nicolau Guanyabens deixa escrit el seu tercer article sobre la trajectòria de la Banda Municipal, en aquest cas el lapse que va de 1949 a la desaparició de la formació l’any 1969.

Número 30 de ‘Singladures’

D’altra banda, una publicació destacada de la comarca dedicada a la història local, és també la revista Singladures de Vilassar de Mar. Precisament, la sala principal del Centre Parroquial de Vilassar de Mar (CEV) no va donar a l’abast en l’acte de presentació d’aquesta publicació, el passat divendres 3 de febrer al vespre.

L’acte va comptar amb la presència de diferents representants de la societat civil vilassarenca, el rector Mossèn Antoni Roman, regidors i mitjans de comunicació i la conferència de la doctora Alexandra Capdevila Muntadas, que va parlar sobre els orígens de l’especialització econòmica del Maresme durant els segles XVI i XVII.

Tamateix, en l’acte també hi va intervenir Alexis Serrano, president del Centre d’Estudis Vilassarencs, que va glossar els articles del present número de la revista i va augurar una llarga vida a la publicació.

Singladures, revista d’història i patrimoni cultural, tot i que ja no rep cap subvenció pública, segueix essent una realitat gràcies a les ajudes de l’Institut Ramon Muntaner, l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya, els socis del CEV i els subscriptors del rotatiu.

COMPARTIR