Projectes del Consorci de Turisme del Maresme

Text: Redacció
367

El turisme accessible, el de pantalla i una marca gastronòmica comarcal, són les principals apostes del Consorci de Turisme del Maresme pel 2024.

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha encetat un any amb molts projectes oberts per continuar dinamitzant la comarca i donant visibilitat a un territori que, en paraules de la presidenta, Carme Ponsa, “ho té tot: mar, muntanya, enogastronomia, cultura, esports, patrimoni… ho hem de posar en valor”. Així, una de les apostes d’aquest any és el turisme accessible ja que des del Maresme es treballa per ser una destinació inclusiva, accessible i responsable, implementant bones pràctiques inclusives que beneficien a residents i visitants.

El turisme de pantalla serà un altre dels pals de paller. Fa anys que el Consorci fomenta aquest sector juntament amb la Maresme Film Commission, però enguany es potenciarà amb la creació de rutes cinematogràfiques i un mapa de filmacions. També donant facilitats als ajuntaments creant una finestreta única i facilitant un model d’ordenança perquè els consistoris puguin adaptar-la a les seves necessitats.

Un altre dels sectors que s’impulsarà és el gastronòmic mitjançant una marca comarcal, Sabors Maresme, que es presentarà a finals del mes d’abril. Aquesta marca farà de paraigües de tots els productes gastronòmics de la comarca, però també dels establiments de restauració i productors.

La iaia del Maresme tindrà un especial protagonisme aquest any, ja que es convertirà en contacontes i voltarà per les biblioteques de la comarca. També en l’àmbit del turisme familiar, el Consorci de Turisme del Maresme treballa per adherir la destinació Maresme a la marca pròpia de l’Agència Catalana de Turisme.

A mode de coneixement global de la comarca, enguany es llençarà el projecte dels ambaixadors. La periodista maresmenca especialitzada en viatges, Kris Ubach, s’ha desplaçat a cada municipi per donar-lo a conèixer a través de les recomanacions d’una persona que fa d’ambaixadora. S’han creat petites càpsules que s’aniran fent públiques pròximament al web del Consorci i a les xarxes socials.

Un tipus de turisme que està en auge i en el qual el Consorci hi començarà a treballar juntament amb la Diputació de Barcelona és l’anomenat premium. Aquest tipus de tursime no només es refereix al luxe, sinó també a experiències singulars, úniques i personalitzades.

El cicloturisme també continuarà essent una prioritat. S’acabarà de senyalitzar l’Eix de la Costa després que l’any passat s’enllestis l’Eix Central, creant rutes cicloturístiques per tota la comarca. El Consorci també col·laborarà amb el Consell Comarcal del Maresme en la creació de l’EuroVelo 8 o Ruta Mediterrània al seu pas pel Maresme, un itinerari que connecta Cadis amb Atenes i Xipre.

També la sostenibilitat al Maresme continuarà sent un gran eix transversal, un aspecte que es va distingir recentment amb l’entrega de les certificacions Biosphere, així com els Punts d’Informació Turística.

El turisme estranger bat rècords el 2023

L’any 2023 s’ha convertit en any rècord de turistes estrangers al Maresme. L’informe elaborat pel Consell Comarcal xifra en 845.047 el nombre de visitants procendents d’altres països que van escollir la comarca l’any passat. Santa Susanna, Calella i Malgrat de Mar són les localitats que més visitants estrangers van atreure, però també és destacable l’increment que s’ha registrat a la resta de municipis, especialment a Mataró.

El turisme estranger és europeu, sent França el principal país emissor (20,5%). Segueix Regne Unit (14,0%), Alemanya (13,2%) i Països Baixos (11,4%), Polònia (4,8%), Itàlia (4,8%) i Bèlgica (4,2%).

A escala municipal, els municipis amb marcada infraestructura turística són els principals receptors de visitants estrangers: Santa Susanna concentra el 19,4% del total; Calella el 17,5% i Malgrat de Mar el 16,9%. Tot i això, comencen a despuntar altres localitats com Mataró que va ser el destí triat pel 10,9% de visitants superant destinacions clàssiques com Pineda de Mar que va acollir el 8,2%. També són destacables els increments interanuals registrats a Sant Cebrià de Vallalta (151,6%), Caldes d’Estrac (94,6%) i Teià (82,0%).