Què està passant amb els arbitratges de Bankia?

Maria Montserrat i Carbonell.  Advocada
667

El passat mes de juny es va obrir una porta al afectats per les preferents i subordinades de Bankia, oferint-los la possibilitat d’acollir-se a l’arbitratge proposat per l’entitat, com una possible solució al seu calvari de reclamacions infructuoses i com alternativa més ràpida, fàcil i sense despeses, a la reclamació judicial.

No obstant, després de vuit mesos, lamentablement, molts dels afectats constaten que la promesa de l’arbitratge com a solució definitiva dels seus problemes, ha quedat en paper mullat, com ja intuíem i havíem posat de manifest, molts dels professionals que hem intervingut en aquest procés d’assessorament als perjudicats.

De fet, les declaracions del president del FROB, Fernando Restoy, realitzades el passat 10 de setembre a la subcomissió de reestructuració bancària i sanejament financer del Congrés, ja van ser un presagi del que ha acabat passant amb els arbitratges, doncs va dir que preveia que tan sols un 50% dels afectats recuperarien els seus diners per la via de l’arbitratge. I efectivament, en les seves declaracions realitzades el passat 5 de febrer davant de la comissió d’economia del Congrés, va informar que 158.573 afectats de Bankia, Novagalicia i Catalunya Caixa ja havien quedat fora del procés d’arbitratge.

Això ha comportat que molts dels afectats, es sentin novament enganyats, ja que després de molts mesos esperant una resposta s’han començat a rebre les comunicacions de l’entitat rebutjant la submissió a l’arbitratge; amb la sorpresa de què el criteri real emprat per rebutjar-les ho és purament econòmic, és a dir, la quantia de la reclamació, i no pas el perfil de l’afectat. Ara doncs, no els resta cap més opció que anar a la via judicial que ja van iniciar els primers fa gairebé dos anys, constatant que mentrestant han estat perdent el temps.

COMPARTIR