Què suposa l’emergència per sequera?

Text: Redacció/ ACN
263

El sistema Ter-Llobregat està a punt d’entrar en emergència per sequera. És el que dona cobertura al Maresme i l’àrea de Barcelona i està previst que entri en una nova fase de restriccions per sequera a finals de gener o principis de febrer, quan les reserves dels embassaments de les conques internes catalanes estiguin al 16%. Actualment estan al 16,23%. Amb les noves mesures, les piscines privades, d’hotels i balnearis, no es podran reomplir. Tampoc funcionaran les dutxes al gimnàs en la fase 3 de l’emergència.

La Generalitat ha anunciat noves mesures i restriccions que s’aplicaran quan es decreti l’estat d’Emergència per sequera. Es preveu que sigui de cara a finals de gener o bé principis de febrer. El sistema Ter-Llobregat, que dona cobertura al Maresme, es veurà afectat per les noves restriccions que s’han anunciat des del govern català.

Canvis i més restriccions 

  • Piscines: En fase d’emergència 1, les piscines cobertes que estiguin incloses en el cens d’equipaments esportius de la Generalitat es podran reomplir sempre que es redueixi el consum d’aigua de la resta d’instal·lacions. La resta de piscines que no estan incloses dins aquest cens, com les privades o les dels hotels, no es podran reomplir ni total ni parcialment. Tampoc les piscines comunitàries o les de balnearis. Quan sigui la fase 2, si un centre esportiu vol reomplir la piscina, les dutxes de les instal·lacions s’hauran de tancar.
  • Camps de futbol: En el cas que estiguin destinats a esport federat, en la fase 1 i 2 es permetrà el reg amb aigua freàtica. En la fase 1, però s’haurà de compensar el consum d’aigua amb altres mesures i, en la 2, tancar les dutxes si es vol regar. En la fase 3, l’estadi més restrictiu, el Govern ordenarà el tancament de les dutxes de totes les instal·lacions esportives i, a més, quedarà prohibit regar els camps de gespa així com omplir o reomplir les piscines d’aquestes instal·lacions.
  • Arbrat públic: Es flexibilitza la mesura i es permet regar l’arbrat públic amb aigua regenerada o freàtica per tal de mantenir una bona salut de l’arbre i evitar problemes.
  • Basses i fonts ornamentals: Queden prohibides, a excepció que les basses serveixin de refugi per fauna en perill d’extinció.
  • Fora les dutxes de les platges, les pistes de gel o les festes de l’escuma: L’estiu passat molts municipis ja van apostar per tancar la dutxa de les platges, però enguany serà una prohibició mentre d’uri l’estat d’emergència per sequera. Tampoc hi haurà pistes del gel o festes de l’escuma.
  • Netejar el cotxe, prohibit fora dels establiments pensats per això: Només es podrà netejar el vehicle en els establiments comercials que comptin amb sistemes de recirculació de l’aigua.

Entre d’altres mesures aprovades hi ha una moratòria per la posada en marxa de noves activitats relacionades amb la ramaderia, el turisme, les activitats comercials, de serveis o indústria, en territoris d’emergència. A més, es reduirà el cabal dels rius Muga, Ter i Llobregat per tal de retenir més aigua als embassaments. Continua la mesure de 200 litres d’aigua per persona i dia.

Argentona tanca les fonts públiques i les dutxes d’equipaments esportius i escoles

L‘Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha multat a Argentona amb 9.500 euros per gastar massa aigua potable en plena sequera. Per aquest motiu, l’Ajuntament ha tancat les fonts públiques i les dutxes d’escoles i equipaments esportius per compensar el mal ús de l’aigua potable del municipi. De fet, el consum d’aigua és de 210 l/m3 per habitant al dia i en els darrers mesos també ha estat elevat.

COMPARTIR