El Ple del Parlament va rebutjar el passat 9 de març una moció d’ICV-EUiA que reclamava redactar un o més plans director de mobilitat al Maresme i “suspendre” les obres de la ronda de Mataró i la tramitació de l’estudi informatiu de la ronda del Maresme a l’espera de l’aprovació d’aquest pla. La iniciativa dels ecosocialistes va topar amb el rebuig dels grups majoritaris de la cambra. CiU i PSC van justificar el seu vot en contra perquè creuen que cal donar prioritat al pacte de mobilitat per a la comarca del Maresme que el govern de la Generalitat i el Consell Comarcal van acordar l’abril del 2010. El diputat d’ICV-EUiA Salvador Milà va negar que la seva voluntat sigui “paralitzar” res, sinó “gastar millor”.
La moció dels ecosocialistes demanava redactar un o més plans director de mobilitat del Maresme en un termini màxim de sis mesos i que s’ajustin als objectius del Pla Territorial Metropolità de Barcelona. I reclamava tenir en compte com a objectius principals prioritzar el transport públic amb una millora de la xarxa ferroviària, millorar la capacitat de l’actual traçat de la C-32, un canvi en la política de peatges per fer-ne un instrument de gestió de la mobilitat, recuperar l’antiga N-II com a via urbana i interlocal i potenciar la xarxa interlocal i comarcal.
A més, el text d’ICV-EUiA demanava, mentre no s’aprovi el pla director, “suspendre l’execució de les obres” de la ronda de Mataró –que ja estan adjudicades a una constructora– i també la tramitació de l’estudi informatiu de la ronda del Maresme en el seu tram entre Mongat i Cabrera de Mar. L’objectiu de la suspensió era “incorporar els canvis i millores” que resultin del pla director.
El diputat de CiU Josep Rull va justificar el seu vot en contra perquè creu que “aquest no és l’àmbit” on discutir sobre la ronda del Maresme perquè “hi ha una eina i un instrument a la qual no volem renunciar”, en referència al pacte per la mobilitat del Maresme de l’abril del 2010 pel govern de la Generalitat i el Consell Comarcal del Maresme, i subscrit per CiU, PSC i ERC. “És lògic que aquest sigui el fòrum on puguem parlar de tot”, va dir, i on valorar “si s’ha de revisar alguna cosa”. Rull va recordar que així ho va plantejar el conseller Lluís Recoder en l’anterior govern i que el pacte “té la virtut que és molt ampli i permet gestionar diversos elements amb el màxim nivell de flexibilitat”.
La diputada del PSC Consol Prados també va defensar el seu rebuig a la moció per tal de “donar valor” al pacte de mobilitat, que creu que és “ampli” i que dóna “joc i marge per treballar” les propostes “més viables i sostenibles”. “Ara cal desenvolupar aquest acord, no podem canviar de criteri a cada moment”, va afegir. A més, Prados va afegir també que el Maresme és “una de les comarques més estudiades a Catalunya” des del punt de vista de la mobilitat. La diputada socialista sí que s’ha mostrat d’acord amb ICV-EUiA amb la necessitat de l’antiga N-II com una “via cívica”.
Des del PPC, el diputat Josep Llobet va recordar que el seu grup es va abstenir en el pacte de mobilitat però va dir que el plantejament de Recoder d’ampliar el període d’al·legacions és “correcte i suficient” per donar resposta a la petició del territori de desenvolupar aquesta infraestructura amb el “màxim consens”. Per part del grup parlamentari d’ERC, el diputat Pere Aragonés va donar suport a la iniciativa d’ICV-EUiA i es va mostrar d’acord amb la suspensió de les obres per “millorar” els projectes amb “els marges que hi ha”. Així, ha instat a “replantejar-se” la ronda del Maresme i creu que “la prioritat ha de ser el transport públic” i “les connexions internes a la comarca”.