L’estiu d’enguany no és com els altres. La incertesa de la pandèmia no permet fer les vacances com fins ara i és per això que es potencia el turisme intern. En aquest sentit, segons dades del Departament d’Empresa i Coneixement, un 85% de les famílies que tenen intenció de fer alguna sortida asseguren que la faran a l’estat.
Amb aquesta situació, és un bon moment per aprofitar i gaudir de la nostra comarca. És hora de visitar aquells espais que tenim més a prop i que sovint ens passen desapercebuts. D’aquesta manera, la idea és que ens acompanyeu a conèixer 10 racons emblemàtics, per començar a redescobrir el Maresme.
1Castell de Burriac.
Cabrera de mar
La primera constància de l’existència del castell es remunta al 1017. En un principi s’anomenava Castell de Sant Vicenç i no va ser fins al 1313 que va aparèixer per primer cop el nom de Castell de Burriac. Es tracta d’una construcció medieval situada a poc més de 400 metres sobre el nivell del mar, en un petit turó de Cabrera de Mar visible des de diferents punts. La seva història es remunta al segle IX, quan va aparèixer la Capella de Sant Vicenç, que inicialment li donà nom. Entre els segles XI i XII es va erigir el castell, que es va construir sobre una torre de defensa anterior. No obstant això, no era tal com el coneixem ara, ja que durant el segle XV es va ampliar i renovar. Més endavant, el segle XVIII va quedar abandonat, tot i que la capella va seguir en actiu. Actualment està consolidat i es pot visitar.
2Port d’Arenys de Mar
El Port d’Arenys de Mar és fruit d’una mescla de la història i la tradició marinera del poble. S’ha consolidat com a un dels més importants de Catalunya, ja que alberga des de fa anys una gran flota pesquera. És per això que diàriament té lloc la subhasta del peix a la llotja de la vila a partir de les quatre de la tarda, quan tornen els vaixells amb el peix fresc.
Actualment acull diversos equipaments, diferents tipus d’activitats nàutiques i embarcacions d’esbarjo. Així doncs, es tracta d’un entorn familiar on l’activitat amb el bon temps està assegurada.
3Casa Coll i Regàs.
Mataró
La Casa Coll i Regàs, al cèntric carrer Argentona de Mataró, és una obra de Josep Puig i Cadafalch. Va ser un encàrrec de l’empresari tèxtil mataroní Joaquim Coll i Regàs a l’arquitecte. Es tracta d’un edifici modernista construït el 1897 i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.
Destaca per la seva sala de visites luxosa, amb unes fascinants vidrieres amb reixa i un enteixinat del sostre. A més del despatx de Joaquim Coll i Regàs, on hi ha una llar de foc amb les seves inicials gravades. Així doncs, aquesta obra és una de les mostres de Puig i Cadafalch a la seva ciutat natal, Mataró, d’on va ser l’arquitecte municipal encarregat de la urbanització de molts carrers i reformar el Saló de Sessions de la Casa de la Ciutat, entre altres. Tanmateix, també hi ha creacions seves a Argentona, com la Casa Garí, de manera que s’ha establert la Ruta Puig i Cadafalch entre les dues poblacions per conèixer més sobre l’artista, en el context d’altres propostes a municipis de la comarca vinculats al Modernisme, com Canet de Mar.
La importància del mataroní com a autor modernista català es fa evident a Barcelona, on, entre els edificis més emblemàtics, destaca la Casa Ametller enmig del Passeig de Gràcia.
4Conjunt dels Dolors a la basílica de Santa Maria.
Mataró
La basílica de Santa Maria de Mataró mostra al seu interior el que es considera com a una de les joies del barroc català: la Capella dels Dolors. De fet, es tracta d’un conjunt pictòric que es compon de la Capella, la Sagristia, la Sala de Juntes, el Cor i la Cripta.
En concret, la Sala de Juntes i la Capella van ser decorats pel pintor Antoni Viladomat, un dels exponents més importants del barroc a Catalunya, i es mantenen en el seu estat original. En elles destaquen un conjunt de frescos, olis, elements escultòrics i teles que es van completar entre el 1722 i el 1737. En aquest sentit, a la capella hi ha sis grans teles que representen les estacions del via crucis, combinades amb escenes de la corona dolorosa. Per la seva banda, la Sala de Juntes està coberta de pintures dels apòstols i els evangelistes.
Amb tot, es considera una de les demostracions més importants del barroc català i actualment està oberta al públic, ja que es pot visitar per mitjà de visites guiades.
5Mina d’Aigua.
El Masnou
L’escassetat d’aigua al Masnou dels segles XVIII i XIX va portar a diferents propietaris de masos de famílies benestants a construir canalitzacions que abastissin d’aigua, captada i filtrada en el subsol, les cases. D’aquesta manera, la població amaga una xarxa de 28 mines d’aigua que recorren un total de 27 quilòmetres.
Actualment encara en queden tres en funcionament i s’ha adequat un tram d’aproximadament 40 metres per obrir-los al públic. La sortida és des del Centre d’Interpretació de la Mina d’Aigua i es pot visitar lliurement cada diumenge o bé amb visites guiades gratuïtes el segon diumenge del mes. En elles s’explica el funcionament de les galeries i la funció d’aquestes com a refugi antiaeri.
6Sant Pol de Mar
Sant Pol de Mar es caracteritza per ser un antic poble de pescadors. Actualment té una imatge molt personal, amb cases blanques i carrers estrets. Tanmateix, la localitat també presenta una gran riquesa arquitectònica, amb edificis modernistes (Cal Planiol i Cal Dr. Roure) i antigues cases indianes, que es caracteritzen per la seva majestuositat i varietat d’estils. A més, hi ha construccions vinculades a la tradició marinera del poble, com la Caseta del Motor, a la Platja de les Barques.
Així mateix, la vila ha sigut un clàssic destí pels estiuejants. En aquest sentit, molts d’ells s’hi van fer cases que actualment són conegudes, com Can Coderch i Can Corominas. De fet, aquest darrer edifici actualment és la biblioteca municipal. No obstant, Sant Pol de Mar destaca per les seves platges rocoses i de sorra amb aigües cristal·lines. Aquestes es poden contemplar des del turó de Sant Pau, a peus de l’Ermita que li dona el nom, des d’on es pot albirar tota la costa del Maresme.
7Bosc encantat.
Òrrius
Malgrat ser conegut com a Bosc Encantat d’Òrrius, la realitat és que aquest el trobem al terme municipal de la Roca del Vallès. Es tracta d’una sortida que ens portarà fins a la població més petita del Maresme de la manera més original. És una excursió apta per a tota la família que consisteix en descobrir un conjunt de pedres tallades amb diferents formes. Així doncs, amagades enmig de la natura es poden contemplar roques que recorden a un maori, un elefant i un indi.
8Fundació Palau.
Caldes d’Estrac
La Fundació Palau, a Caldes d’Estrac, és un referent cultural de la comarca. En aquest sentit, des del 2003 treballa per conservar, exhibir i difondre el fons artístic i documental del polifacètic poeta i escriptor Josep Palau i Fabre. Es tracta d’un dels especialistes amb més renom en l’àmbit mundial sobre la vida i l’obra de l’artista Pablo Picasso, de qui era amic. Tant és així que en l’exposició permanent de la Fundació Palau destaca la sala “Estimat Picasso”, dedicada només a obres del mundialment conegut pintor. Aquest fet la converteix en el segon museu de Catalunya amb més obres de l’autor, per sota del Museu Picasso.
Malgrat això, la riquesa artística de la Fundació Palau també té altres vessants, ja que inclou obres d’autors contemporanis. A part, organitza exposicions temporals i combina la seva activitat museística amb recitals poètics, musicals, conferències i altres activitats relacionades amb l’art.
9Casa Museu Lluís Domènech i Montaner.
Canet de Mar
Es tracta de dos equipaments museístics situats a Canet de Mar que tenen un gran interès patrimonial. Estan dedicats a la figura del famós arquitecte Lluís Domènech i Montaner, exponent del modernisme. D’una banda hi ha la Masia Rocosa, del segle XVII i de l’altra, la Casa Domènech, d’estil modernista i l’última obra de l’arquitecte.
Aquests edificis materialitzen l’estret vincle de Domènech i Montaner amb la vila maresmenca. De fet, la Masia Rocosa va servir durant molts anys com a casa d’estiueig de la família Domènech, ja que la seva esposa era originària de Canet de Mar. Pel que fa a la Casa Domènech, l’arquitecte la va construir juntament amb el seu fill Pere i el gendre, Francesc. La característica principal de l’obra recau en el fet que es va aprofitar l’estructura d’una antiga casa de poble i es combina la decoració exterior amb elements d’aire medieval i moderns.
El 1998 es va inaugurar com a museu i està obert al públic. Al seu interior s’hi poden trobar rèpliques d’obres de Domènech i Montaner, ja que ell mateix les demanava. A part, la Casa museu també exposa altres cares de l’artista, com la seva figura política i editorial.
10Ruta DO Alella.
Maresme i Vallès Oriental
El consorci DO Alella es va crear el 2010 i des d’aleshores ha pres cada cop més importància. Entre les activitats que impulsa destaca la Ruta DO Alella, que agrupa l’oferta enoturística, a més de pròpiament turística, de localitats del Maresme i del Vallès Oriental. El seu objectiu és promocionar la cultura del vi i per fer-ho organitza un seguit d’activitats, com són veremar una vinya, visitar cellers, degustacions de vins, rutes històriques, comprar productes típics de la zona o allotjar-se en un entorn rural, entre d’altres. Aquestes experiències, doncs, permeten submergir-se tant a la cultura vitivinícola com a la tradició i els costums de la zona.
Situar la Fundació Palau a Mataró (al títol de l’apartat corresponent) és un error. Caldetes també existeix.