La consciència ecològica es va estenent mica en mica a tots els àmbits de la societat. Ja són moltes les persones que, a banda de reciclar a casa, compren en comerços a granel o lliures de plàstic, per citar un exemple habitual. Des de fa un temps, les actituds ecològiques s’estan introduint també en un altre sector l’impacte mediambiental del qual és força important: el cinema.
Una producció audiovisual, ja sigui una sèrie com ‘Joc de Trons’ o una gran producció com ‘Los Vengadores’, genera una activitat al seu voltant que té un impacte considerable en el medi ambient. I és que per fer una pel·lícules es poden arribar a moure centenars de persones, molts vehicles i molta maquinària, per no parlar del paper imprès dels guions o el càtering dels equips. Es calcula que, només a Londres, ciutat que lidera els rodatges a Europa, una filmació genera la mateixa quantitat de diòxid de carboni que una ciutat amb 20.000 habitants, mentre que el 95% del material que es fa servir sovint acaba convertit en residu no reciclat.
Per fer front al repte mediambiental la indústria audiovisual s’ha posat les piles amb voluntat de reduir la seva petjada de carboni. Aquest és, per exemple, un dels objectius prioritaris que s’ha fixat la Unió Europea i per donar-hi resposta ha desenvolupat el programa Green Screen. Liderat per Film London, aquest programa impulsat al 2017 compta amb la participació d’altres països entre els quals s’hi inclou l’estat espanyol.
L’objectiu d’aquest programa és promoure protocols verds en els rodatges. Aquests protocols poden incloure mesures de tota mena, des de l’ús de làmpades led en il·luminació a l’eliminació de materials o objectes d’un sol ús en el càtering, com ara els gots de plàstic, passant per impulsar una gestió dels aliments més sostenible, el reciclatge de residus, la reducció de paper, ús de maquillatges no contaminant o consum de combustibles més nets.
Altres accions també passen per valorar l’impacte en el paisatge i el territori, promovent bones pràctiques ecològiques, polítiques de conservació i per reduir la petjada ecològica. Així ho han fet, per exemple, a Tenerife, on s’acaba d’aprovar un decàleg de bones pràctiques per preservar un espai natural molt ric i, al mateix temps, molt atractiu per a les filmacions.
A Màlaga, per altra banda, s’ha desenvolupat una eina que permet analitzar, quantificar i reduir aquest impacte ambiental dels rodatges. Aquesta calculadora verda mesura la petjada de carboni de qualsevol tipus de filmació. El prototip serà exportat a la resta de països participants en el programa Green Screen.
Pel·lícules com ‘El primer hombre’, ‘Mamma Mia’ o el remake femení de ‘Cazafantasmas’ s’han rodat segons aquests principis, mentre que el film ‘Spider-Man 2’ està considerat com el blockbuster més eco-friendly de Sony, per posar només alguns exemples. És de celebrar que el sector audiovisual es posi les piles ecològiques, doncs a banda d’un gran entreteniment, el cinema i les sèries son també grans difusores de valors, i que es prenguin aquests tipus de mesures pot contribuir a un impacte major en la consciencia ambiental de la societat.