Rumors i xarxes socials

Anna Lladó.  Periodista. annalladoferrer.wordpress.com
728

Xarxes socials com ara Twitter ens permeten saber què passa cada minut, especialment quan hi ha successos com ara l’atemptat terrorista de Niça, el passat 14 de juliol. Aquest mes també hem pogut seguir el ‘minut a minut’ d’un altre esdeveniment: l’intent de cop d’Estat a Turquia. Milers d’internautes van retransmetre els fets en directe, ja sigui a través de xarxes com ara Twitter o aplicacions per a emetre en directe com Facebook Live i Periscope. Fins i tot el mateix president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va instar la població a sortir al carrer per defensar la democràcia a través de missatges de text als mòbils o l’aplicació Facetime d’Apple.

L’altra cara d’aquestes dues nits és la confusió que van arribar a generar determinats rumors que, per moments, es van donar per certs. Que si hi havia ostatges en un hotel de Niça, que si hi havia un incendi a la Torre Eiffel, que si Erdogan volava en direcció a Alemanya, on pretenia demanar asil… Rumors que van arribar amb el posterior desmentit en qüestió de minuts, però que van generar una sensació de caos considerable, afegida a una situació ja de per si prou complicada.

Com sorgeixen aquets rumors? Per què? És la contrapartida de les xarxes socials a saber-ho pràcticament tot en el moment dels fets?

En aquest oceà d’informació, ple de rumors, es fan més necessàries que mai les balises o boies; els punts de referència que ens garanteixen la veritat. Pescadors que, un cop han pescat, ens cuinen el peix el millor que saben, encara que sigui ràpid. No sempre, però, és fàcil trobar-los.

COMPARTIR