Ruta: Castell de Montpalau

Josep Grau.  MONTALTREK
662

Aquest mes proposem una sortida tranquil·la, plena de punts d’interès a Pineda de Mar. A més, pot servir per fer una activitat familiar sobre qui és el primer que arriba als punts indicats, de manera que convertim l’excursió en un joc. La ruta ens portarà fins al cim de les restes del Castell de Montpalau, que té a veure amb la guerra dels Remences.

Forn de Calç de Cal Marquès: Es troba en bon estat, ja que va ser restaurat el 2009. Té una alçada d’aproximadament 5 metres, amb la base inferior més ampla, d’uns 3 metres. La calç s’utilitzava com a morter, per emblanquinar parets i combatre plagues de l’agricultura. Amb aquests forns rudimentaris es podia arribar a 900 graus centígrads.

Molí fariner de Can Marquès: Va ser restaurat el 2003 i està situat en un punt estratègic de la Riera de Pineda, de manera que podia aprofitar l’aigua que baixava per fer moure la roda del molí i moldre el blat. Antigament, el fet de posseir un molí fariner era símbol d’un alt poder econòmic i social, de manera que hi havia moltes disputes relacionades amb el seu control i possessió.

Castell de Montpalau: Són les restes d’un petit castell-fortalesa, situades al cim del Turó de Montpalau. La seva funció era ser una fortalesa per intimidar i controlar la pagesia de les valls properes. El 1484, a la segona guerra dels Remences, les tropes de Pere Joan Sala, quan anaven cap a Barcelona, van aconseguir assaltar i conquerir el castell. A continuació, els remences el van destruir, per evitar la possibilitat de tornar a ser controlats en un futur.

Ermita de Sant Rafel: Malgrat que ha estat restaurada en diferents ocasions, el 2013 va ser saquejada i, a partir d’aleshores, està abandonada i degradada. A la porta hi figura una inscripció de 1908 i l’ermita té una espadanya, però no té campana.

Aqüeducte romà de Can Cua: Encara podem gaudir d’un tram de gairebé 30 metres d’aqüeducte en perfecte estat, encara que havia arribat als 3 quilòmetres i mig. Antigament portava l’aigua de la Vall del Riu fins als masos d’aquesta vall i, en especial, a la vila romana de Can Roig.

Pont del Diable: Té origen amb els romans, però ha estat reconstruït diverses vegades. Servia per travessar la riera de Pineda de Mar. Al voltant d’aquest pont s’han creat llegendes, com la que explica que una nit en què la riera baixava amb força, una pagesa la volia travessar. En aquell moment se li aparegué un diable que li proposà fer un pont i acabar-lo abans no es fes de dia, a canvi de la seva ànima. Ella va acceptar, però quan clarejava i faltava poc perquè el diable acabés de construir el pont, va tirar una galleda d’aigua a un gall, de manera que va cantar per donar l’inici del dia i el diable fugí sense acabar el pont, de manera que cap dels dos va complir la promesa.

Font del ferro: La mina d’aigua ferruginosa va desaparèixer en construir l’autopista, però els veïns han recuperat el paratge i la font, que queda a un racó molt acollidor i ideal per estar-s’hi una estona.

Itinerari: Circular | Durada: 2 h. | Desnivell: 240 m | Distància: 6 km | Època: Tot l’any
Track: Pineda al Castell de Montpalau.

COM ANAR-HI?

Tan bon punt entrem a Pineda de Mar prenem la carretera que va a Horsavinyà, fins a passar per sota el pont de l’autopista. Pocs metres després trobarem un aparcament a mà esquerra, on deixarem el cotxe. Començarem a caminar direcció a la muntanya i, passats uns metres, ja trobarem el Molí de Can Marquès.

A la cruïlla amb nombrosos camins prendrem el que està situat a l’esquerra i, al costat, veurem el Forn de Calç de Can Marquès. Aleshores pujarem per un rial ample, fins s trobar Can Teulada. En aquest punt ens desviarem i prendrem el camí de la dreta i seguirem el rial que puja fins a arribar a un pla; el Coll d’Altars.

Trobarem un cartell a mà esquerra que ens indica el Castell de Montpalau i prendrem el corriol, que seguirem fins al cim, on trobarem les restes i podrem contemplar les vistes. Serà aleshores quan baixarem pel mateix camí per on hem pujat. Arribarem al rial ample i continuarem, uns cent metres. Tan bon punt hàgim passat un dipòsit prendrem el camí de l’esquerra, amb una baixada forta.

En aquest moment passarem per l’Ermita de Sant Rafael i, sense deixar el camí, travessarem l’autopista per sota del túnel i continuarem recte fins a acabar a la carretera que ens durà a la carretera d’Horsavinyà, on girarem a l’esquerra i seguirem pujant uns 500 metres. Seguidament, trobarem un rètol que ens indica l’aqüeducte romà de Can Cua i, si ens desviem 100 metres, el trobarem.

Aleshores tornarem a la carretera per on pujàvem i, a l’esquerra, queda la riera de Pineda. A 400 metres veurem el Pont del Diable. Seguim pujant, passem per sota l’autopista i retornarem al lloc on hem deixat el cotxe.

Com veieu, amb una ruta curta hem visitat un munt de llocs interessants, que, amb una mica d’imaginació, poden convertir la sortida en un joc de pistes.

COMPARTIR