Avui farem una ruta molt ombrívola, molt adequada per a aquells mesos que tenim ganes de sortir a estirar les cames, sentint aquella frescor tan agradable a prop nostre. Passarem per aquests punts d’interès:
Can Draper: És una casa pairal construïda el 1860. Té dues plantes, és el clàssic mas senyorial que s’estilava el segle XIX i del qual els seus propietaris dominaven grans extensions de conreu. És conegut en el món excursionista, ja que d’aquí comença la ruta que puja a la vall d’Olzinelles.
Pou de Glaç de Can Draper: En el llindar de la porta, podem llegir que es tracta d’un pou construït el 1771. Temps enrere, aquestes valls properes al Montseny, a l’hivern glaçava cada dia. Més amunt del pou i havia una bassa a on conduïen l’aigua i quan estava glaçada, la tallaven o serraven els blocs, els embolcallaven amb palla i els dipositaven dintre el pou, que té 12 metres de fondària (actualment 6,4 estan soterrats). Quan el pou era ple, el cobrien amb branques i més palla i esperaven la calor de l’estiu per baixar el gel amb carros a les ciutats properes per vendre’l.
Pont de Can Plana: Servia perquè les persones que vivien a Olzinelles, tinguessin accés a la carretera que passa pel costat i també perquè els pastors amb els remats d’ovelles poguessin creuar d’un costat a l’altre de la vall, salvant així la riera que sempre baixa aigua cap a la Tordera.
He trobat aquesta descripció que ho expressa molt bé: Les seves pedres han vist passar, pagesos, pastors, soldats, capellans, i tots els que en aquestes terres practicaven activitats preindustrials; sens dubte era lloc de pas dels carboners, que fins als anys 40 o 50, vivien i treballaven per Olzinelles i el proper Montnegre.
Pollancre d’Olzinelles: (Populus Nigra) juntament amb els Albers, són els arbres més típics per sembrar a la vora dels rius, ja que hi creixen ràpidament. En aquesta zona on ens trobem, els pollancres van ser substituïts per plàtans. Ara bé, quan es va fer aquesta substitució d’uns arbres per uns altres, es va deixar un exemplar de pollancre aïllat: el Pollancre d’Olzinelles. Aquest és un dels arbres més singulars de Sant Celoni que, malgrat que té una altura de 26,6 metres, podria arribar a mesurar fins a 40 metres d’alçada. La fusta d’aquest pollancre és bona i s’utilitzava per fer llumins, mobles en general, pasta de paper i conglomerats.
Alzina de la Pega: És l’alzina més alta i amb el perímetre més gran de tot Catalunya, segons la Generalitat. Té una alçada 35,8 metres i un perímetre de 3,6 m. Aquesta alzina, senyalava un punt d’aturada a la font de la Pega en l’antic camí carreter entre Sant Celoni i Olzinelles. També assenyalava la casa de Can Valls, ben a la vora, que tenia habitacions a la carrossera, avui en runes, per si algun caminant o traginer se li feia fosc i havia de quedar-se a dormir.
Forns de la Pega de Can Valls: N’hi ha tres: dins d’aquests forns, a partir d’una cocció lenta de les soques de pi i d’alzina, s’hi elaborava la pega; substància fosca i viscosa, molt apreciada a l’època per a impermeabilitzar pells, botes de vi i vaixells.
Distància: 3.9 Km x 2= 7.8 Km anar i tornar.
Track: Pollancre d’Olzinelles- 777 (el track es d’anar i tornar)
COM ANAR-HI?
Iniciem el nostre itinerari a Sant Celoni, a la rotonda que hi ha abans d’entrar al poble (abans del túnel) i anem direcció a Olzinelles. Al final de la primera recta just passat el pont, GIREM A L’ESQUERRA i seguim pel lateral de l’autopista direcció Girona, fins que trobem el primer túnel, que travessem, i ara estem a l’altre costat de l’autopista. Seguim fins all primer mas que és el de CAN DRAPER.
Aquí deixem el vehicle i comencem a caminar.
Prenem un camí que surt de la part Sud-oest de la casa (si la mirem des del camí és a la part més a la Dreta). Hi trobarem un panell amb la descripció de l’itinerari, i unes fites que ens indiquen que seguirem el PR- SL C79.
Anem avançant pel camí principal, i en deixem dos a la dreta, mentre veiem entre les mates del bosc, la torre de l’església de Sant Celoni.
Després de passar per un camp de conreu, en un giravolt a esquerra, una fita ens indica que comença un camí A LA DRETA, el prenem, i al cap de 100 metres girem a l’esquerra i ja veiem el Pou de Glaç de Can Draper.
Tornem al camí principal i seguim fins a la següent cruïlla que prenem A L’ESQUERRA. Travessem la carretera asfaltada d’Olzinelles i el camí ens fa pujar una mica, fins a travessar recte una pista ampla i ens endinsem en el bosc de plataners, per un corriol ben marcat i d’una bellesa particular.
Passem pel costat d’un bonic pont, i continuant, just en sortir del bosc, trobem el Pollancre d’Olzinelles. El reconeixereu per la seva espectacularitat i al peu del mateix hi ha un panell amb una descripció.
Seguim el camí i al cap d’1 km tornem a la carretera d’Olzinelles i just travessada la mateixa, tenim els Forns de la Pega. Uns 50 metres a l’esquerra, al peu de la carretera, podem gaudir de l’espectacularitat de l’Alzina de la Pega.
La tornada, la farem pel mateix camí que hem vingut.