Sant Pol, pioner en contractar a les seves platges equips de salvament aquàtic caní

Text: Redacció TM / ACN  // Foto: Cinta Aragonés Ferrer
1085

Això ha estat possible després de la prova realitzada els passat dies 15 i 16 de juliol. Degut a l’èxit i la gran acollida que va rebre aquesta iniciativa, l’Ajuntament de Sant Pol ha decidit contractar pels caps de setmanes que queden d’estiu als equips de rescat aquàtic caní que pertanyen a Newfywater.

Newfywater és una entitat sense ànim de lucre, que prepararà socorristes i gossos per efectuar salvaments. Disposen de l’únic grup operatiu en rescat aquàtic caní de Catalunya i és un dels tres existents a Espanya. A més, segons també informen, actualment tenen els únics instructors habilitats en aquesta especialitat per la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme (RFESS), que certifica als seus socorristes i els gossos de rescat.

Precisament, el Grup de Rescat Aquàtic Caní realitza actualment serveis puntuals de vigilància, salvament i primers auxilis en esdeveniments aquàtics.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Sant Pol de Mar ha volgut ser pioner en la inclusió en el dispositiu de seguretat de platges dels equips de salvament amb gossos, molt comuns en països com Itàlia i França, però poc coneguts a casa nostra.

Una prova pilot a Sant Pol

Els passats dissabte 15 i diumenge 16 de juliol, equips de salvament aquàtic caní van treballar en un dispositiu de vigilància i salvament de platges a Sant Pol de Mar. Es tractava d’una prova pilot que es va dur a terme a la platja de les Barques d’11 a 15 hores, en què equips formats per socorrista aquàtic i gos de salvament es van incorporar a l’equip de socorristes de Marsave, empresa responsable de la seguretat de les platges del municipi.

El Narvin, un gos de raça Terranova de 5 anys, va ser un dels protagonistes de la prova pilot de salvament aquàtic a la platja de les Barques de Sant Pol de Mar. Aquest animal és capaç d’arrossegar fins a la sorra a cinc persones que tinguin problemes dins de l’aigua i això, segons va explicar a l’ACN el cap operatiu del grup de rescat aquàtic caní, Ramsés Martí, permet al socorrista nedar molt més ràpid cap a la víctima que s’està ofegant perquè no ha de reservar forces per la tornada, ja que compta amb el suport de l’animal. Malgrat la seva eficàcia contrastada, la presència d’aquests animals a les platges catalanes està prohibida per les normatives municipals.

Els equips de rescat els formen parelles de socorristes aquàtics i un gos de salvament ensinistrat en el rescat de persones al mar. Normalment són gossos de raça Terranova i Golden Retriever que, per ajudar a les tasques de rescat, porten un arnés especial on les persones que estiguin a punt d’ofegar-se s’hi poden agafar.

La majoria dels gossos que van fer la demostració a Sant Pol són animals adoptats i a qui no els hi ha calgut gaire ensinistrament. “Tenen una capacitat innata i nosaltres aprofitem aquesta capacitat, la potenciem i creem un vincle amb el seu guia”, va explicar també Martí.

Accés prohibit a les platges catalanes

Malgrat l’eficàcia contrastada dels gossos de salvament aquàtic, actualment no hi ha cap platja a Catalunya on estigui permesa la seva presència. Les normatives municipals prohibeixen l’accés amb gossos a les platges, sobretot en època estival, i això, segons va explicar Martí, “representa un problema, ja que cal diferenciar entre l’aspecte lúdic de portar el gos a la platja perquè corri a divertir-se o venir a entrenar-los i a treballar per la seguretat dels banyistes”. En aquest sentit, hi ha qui reclama que, tal com es permet l’entrada a les platges de gossos pigall i d’assistència, es canviïn les normatives per tal que també hi puguin entrar els gossos de rescat aquàtic a treballar i a entrenar-se.

COMPARTIR