La trajectòria vital de la fotoperiodista Gerda Taro

Text: Redacció
873

La periodista maresmenca Betty Doñate s’ha endinsat en la vida arriscada i aventurera de tot un referent en el fotoperiodisme de guerra. I el resultat ha estat el llibre en clau biogràfica Gerda Taro: La primera fotorreportera que se dejó la vida en el campo de batalla.

Una obra que recull el fugaç recorregut d’aquesta pionera des dels seus inicis en l’Alemanya nazi, d’on provenia, fins a la seva estada en terres espanyoles durant la Guerra civil, passant pel París d’entreguerres. Un temps vital breu i extremadament convuls en què Gerda Taro va aconseguir destacar com a reportera en una professió que s’associava als homes. I no només això, sinó que també va ser artífex de la creació del famós segell fotogràfic Robert Capa, pseudònim que sol atribuir-se al company de Gerda Taro, el mític corresponsal gràfic i fotoperiodista hongarès Endre Erno Friedman.

El llibre, dividit en cinc parts i acompanyat de diverses fotografies, mostra la lluita constant que Gerda Taro va mantenir contra el feixisme, una ideologia que va denunciar càmera en mà.

Definida com ‘una cazadora de luz en una época abocada a las tinieblas’, la trajectòria vital de Gerda Taro reivindica el paper de les dones fotoperiodistes en els difícils moments del convuls i bèl·lic segle XX. La lluita per trobar el camí vital i alhora per projectar-se en la professió, en el marc del combat contra el feixisme i per la supervivència, senyes d’identitat de la fotoperiodista morta a Madrid, durant la Guerra civil espanyola, que ara podem conèixer molt millor amb aquest llibre.

Gerda Taro: La primera fotorreportera que se dejó la vida en el campo de batalla forma part de la col·lecció ‘Grandes Mujeres’, que publica l’editorial RBA sobre dones de diferents èpoques, àmbit i condició, que van canviar la història i entre les que hi ha científiques, novel·listes, astronautes, actrius, periodistes i aventureres. Els primers títols van començar a publicar-se a finals de 2018 amb periodicitat setmanal i venda en quioscos, i es venen a Espanya, Itàlia, França i Mèxic.

COMPARTIR