Un 8M més reivindicatiu al Maresme

Text: Redacció
407

Divendres 8 de març se celebra el Dia de la Dona. És un dia en què es commemora que el 1875 centenars de dones d’una fàbrica tèxtil de Nova York van protestar per primer cop als carrers per la desigualtat salarial que patien respecte als seus companys homes. Les protestes van ser reprimides durament i la policia va acabar assassinant a 120 dones. Aquesta repressió va donar lloc al primer sindicat femení de la història.

Imatge: Barcelona acull cada 8 de març una manifestació feminista.

Des de fa uns anys, el 8M ha anat guanyant presència i importància. El moviment feminista pren els carrers a principis de març. Entre les denúncies i reivindicacions més comunes hi ha la d’acabar amb els feminicidis i les agressions físiques i sexuals. El crit de “no és no” ha ressonat als carrers durant aquest anys, i continuarà fent-ho durant encara més. Durant el 2022, el darrer any des que es tenen registres comarcals, hi va haver 3 feminicidis. És a dir, tres dones de la comarca van morir a mans d’un home. Són el 15,78% del total de registres en territori català. A la comarca, segons les dades del Consell General del Poder Judicial i difoses pel Consell Comarcal del Maresme, hi va haver 1.200 denúncies per violència masclista.

Amb tot, ser dona continua sent més car. Un informe del sindicat UGT sobre la bretxa salarial assegura que a les administracions públiques, aquesta és del 19,85%. És un dels percentatges més elevats de tot l’estat i per sobre de la mitjana. Les dones són majoria en el sector públic, però tenen categories inferiors i, per tant, sous més baixos.

D’altra banda, també s’hi ha de sumar l’anomenada taxa rosa, en què les dones paguen més per productes que es venen destinats a elles quan tenen un equivalent pels homes, com serien els productes de depil·lació. A més, els productes per la menstruació també tenen un preu que a moltes dones els és difícil de pagar. Segons dades del Centre d’Estudis d’Opinió, 4 de cada 10 dones no poden comprar els productes menstruals que voldrien. Per fer front a l’anomenada pobresa menstrual, el Departament d’Igualtat de la Generalitat ha començat a distribuir aquesta setmana productes menstruals gratuïts i reutilitzables. Es poden recollir a les farmàcies de la comarca, les quals pots consultar aquí.

Les dones al Maresme

El Maresme no n’és una excepció. Amb dades de l’Observatori pel Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, a la comarca només un 4% de les empreses tenen alguna dona directiva, sobre el total d’empreses amb almenys una dona directiva. Les maresmenques tenen més estudis superiors, un 46% de les dones es graduen, mentre que en els homes és un 38%, però a l’administració pública no adquireixen càrrecs de confiança. En plana política, a la comarca hi ha 9 alcaldesses, d’entre els 30 municipis, i 204 regidores, que són el 48% del total.

Amb tot, les tasques de la llar també s’han associat tradicionalment a les dones. Per això, a la comarca hi ha menys participació d’elles en el mercat de treball, en un 72,8%. La taxa d’atur registral és de l’11,2% en les dones, mentre que en els homes és del 8%.

Actes pel Dia de la dona al Maresme

Alella

Àgora
Taller d’autodefensa. Divendres 1 a les 18 h.

Can Lleonart
Músiques empoderades. Dijous 7 a les 19 h. L’Alba Nogueras, la Mar Medinyà, la Marina Sala i l’Imma Trepat ens parlaran de la seva trajectòria i analitzaran quin és el paper de les dones professionals de la clàssica a dia d’avui.

Plaça de l’Ajuntament
Dia de les Dones. Divendres 8 a les 10 h. Acte institucional i espectacle. 10 h: Escolta’m, teatre fòrum amb taller de coeducació amb alumnes de sisè. Taula dolça a càrrec de l’Associació de Dones Montserrat Roig. 11.30 h: Acte institucional 8 de Març amb lectura del manifest.

Oficina de turisme
Les dones d’Alella. Diumenge 10 a les 10.30 h. Sortida guiada. Tot passejant pels carrers d’Alella, explicarem elements patrimonials amb clau de dona. Que feien les dones benestants? I les de classe humil? Com era el treball a la fàbrica? I a la vinya?…

Espai d’Arts Escèniques
Llegir el teatre. Dimarts 12 a les 19 h. Entrevistes breus a dones excepcionals, de Joan Yago. Activitat conduïda per l’Elisenda Guiu amb la presència extraordinària de la directora del muntatge i alellenca Mònica Bofill.

Plaça Ajuntament
Festa de Santa Madrona. Divendres 15 a partir de les 17 h. Berenar popular i activitats; exposició de Gegantes i Capgrosses d’Alella a càrrec de la Colla de gegants, capgrossos, grallers i timbalers d’Alella; exposició dels vestits de les Trabucaires i les Diablesses del Vi d’Alella; espai de creació de pancartes a càrrec de La Tribu Feminista; Espectacle Somriure d’un Nàufrag, de Claire Ducreux; Espectacle a càrrec de l’Escola Municipal de Dansa d’Alella, Grup Dansa Contemporània; Repic de campanes en honor a Santa Madrona a càrrec del campaner Pere Xarrié; Pregó de Santa Madrona a càrrec de les Diablesses del Vi d’Alella; Tabalada a càrrec de les dones de Timbalers del Vi d’Alella, Timbalers del Most i Timbalers de la Serreta; 19.30 h Marxa feminista de Santa Madrona a càrrec de la Tribu feminista amb Aquelarre final a càrrec de les Diablesses del Vi.

Seu social del Casal d’Alella
Festa de Santa Madrona. Divendres 15 a partir de les 20 h. Sopar popular al Bar del Casal; Espai musical amb Merflowerty; Improshow Amb 4 Ovaris de la Cía. 2×2 Impro; Bingo musical; Nit de PD.

Seu social del Casal d’Alella
Coral Masveu i Mireia Vilaseca. Dissabte 16 a les 21 h. Concert per celebrar el mes de la dona.

Espai d’Arts Escèniques
La petita Campany. Diumenge 17 a les 17.30 h. Teatre familiar de Tanaka Teatre. L’espectacle vol ser un homenatge a Maria Aurèlia Capmany.

COMPARTIR