Un mes carregat de novetats dels autors de la comarca

Text: Redacció
819

Voliana Edicions segueix imparable i com a editorial afincada al Maresme posa a les taules nous llibres vinculats amb el territori. Entre aquests hi destaquen la novel·la ‘A les fosques’, de Maria Català; el treball de la historiadora Margarida Colomer, ‘Francesc Burniol. El mestre que fou depurat per republicà i catalanista’; ‘Pedra sobre pedra’, d’Anna Cabot i Badia Bouia, que presenta 12 testimonis d’experiències d’immigrants viscudes al Maresme; el volum de Jordi Solé i Camardons, ‘Diccionari Essencial Esteve Albert’, importantíssima eina d’informació, de comprensió i interpretació de la vida i obra de l’activista de Dosrius i ‘Quan Argentona era de pagès’, de Lluís Serra. I dins el gènere poètic fem esment de ‘V de bes’, de l’activista cultural i poeta d’acció Núria Pujolàs, coneguda a les xarxes com Miramelsmots; i del recull de poesia “Temp(teig)s”, de la poeta i professora Lali Ribera.

A l’entorn del segell maresmenc La Comarcal Edicions, entre d’altres títols de temàtica comarcal que han anat treient durant l’any, despleguenen les recents novetats editorials següents: ‘La Font Picant d’Argentona’, de Pep Padrós i Marfany (Premi Burriac 2013); el treball ‘El tresor ecològic de les mines de Can Palomeres: els ratpenats’, Beca d’investigació Vila de Malgrat de Mar, obra de  de Jordi Serra-Cobo, Marc López-Roig i Xavier Bayer; el poemari  ‘30’, de Sergi Roche, guardonat amb el Premi Alella a Maria Oleart convocat per l’Ajuntament d’Argentona; i també un altre recull de poemes, ‘L’estel dels vents’, de Susana Gil Micó.

Pel que fa a la novel·la, publicades per editorials no maresmenques, d’altres títols d’autors del Baix Maresme recomanables són ‘El germà difícil’, d’Andrea Rodés, retrat irònic i sense concessions dels fills dels cercles barcelonins benestants al segle XXI, en clau de tragicomèdia i perfilant l’obra literària de ficció que ve construint a partir del seu anterior títol, ‘Lluny de Pequín’. I dins el gènere negre, dos llibres més: ‘Màxima discreció’, de Vicent Sanz Arnau, la història trepidant d’un detectiu que es mou al nord valencià i al sud català, un heroi anònim dels temps més actuals; i ‘Una novel·la pulp’, de Damià del Clot, que entra en el gènere de la mà de l’editorial Llibres del delicte, amb una història emmarcada a la zona alta de Barcelona, “on tots els veïns d’un d’aquells edificis amb piscina al terrat i espectaculars panoràmiques de la ciutat, amaguen turbulents secrets que donen color a unes vides presidides pel poder, els diners, el sexe, les drogues i la voluntat de més poder, diners, sexe i drogues”.

Una mostra de què l’alimentació interessa i la de proximitat cada cop més, és el llibre ‘Sa i català’, d’Albert Calls, síntesi de treball sobre els aliments de la terra i la gastronomia, pensat per divulgar els productes propis a un gran públic.

En el camp de l’assaig, l’investigador de la història Jordi Bilbeny signa el treball ‘La sardana i la religió de les bruixes’, un nou títol a la seva trajectòria, sempre fregant els límits.

Dins el gènere poètic, Pius Morera i Prat, gran divulgador de la poesia catalana més actual, ha tret el llibre ‘Se m’ha acostat per oferir-me els llavis’, un recull que l’autor Marc Romera defineix com a “generador de catarsi, tant estètic com anímic, que sense generar un efecte moral permanent, és capaç de crear en el lector un desequilibri regenerador que el redimeix de l’avorrit atzucac de la rutina i la mediocritat”.

Com a destacat títol adreçat als infants, la Biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar, amb Cossetània Edicions, publica el conte ‘En Màrius, l’Helena i el verí petrificador. Una aventura a la Cabrera iberoromana’, obra de Mercè Pujadas i Ona Carvajal. Inicia una col·lecció dedicada a divulgar el patrimoni entre els més petits. I per la seva banda, Lola Casas, una autora amb reconeguda trajectòria dins el gènere, presenta aquests dies el treball ‘Ocellets, ocells i ocellots’, junt a Òscar Julve.

Carlos del Pozo Manzanares proposa enguany la novel·la en castellà ‘Montevideo no se acaba’, amb la qual va obtenir el el XXII Premio de Novela Ategua y el Segundo Premio del VIII Certamen Carta Puebla de Novela. Un agent de contractació esportiu viatja a Montevideo per fitxar una jove promesa futbolística en una història que barreja valor, humilitat i l’afany de superació personal per damunt de l’ambició.

Dins el gènere de teatre es pot trobar l’obra d’Elisenda Guiu ‘Explica’m un conte’, autora versàtil que també ha treballat la literatura per a infants i joves. Es tracta d’una historia agredolça sobre la necessitat d’estimar i el poder de perdonar.

Per la seva banda, l’entitat mataronina Planeta Lletra proposa el seu tercer llibre col·lectiu de relats curts ‘Vols veure la mar?’, amb 13 relats de gènere negre que tenen com a marc la ciutat de Mataró i més en concret la seva façana litoral.  Els contes inclouen també els tres guanyadors del II concurs literari organitzat per la mateixa entitat.

Pel que fa a joves autors, Xavier Sirés, ha publicat la novel·la ‘Feo y descalzo’, centrada en el despertar artístic del protagonista.

COMPARTIR