Un programa pioner a l’Escola Arboç millora l’estat nutricional i d’hidratació de l’alumnat

Text: Redacció
319

La implantació d’un programa pioner a l’Escola d’educació especial l’Arboç millora l’estat nutricional i d’hidratació de l’alumnat amb pluridiscapacitat

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM), juntament amb la Fundació El Maresme i la Fundació Furega, han portat a terme un programa pioner per millorar l’estat nutricional i d’hidratació de l’alumnat de l’escola d´educació especial l’Arboç.

Aquest projecte és un exemple de col·laboració entre l’àmbit sanitari i l’equip d´una escola d’educació especial, com és l’escola l’Arboç. El resultat és una millora de la qualitat de vida de l’alumnat, que pot replicar-se en qualsevol altre centre de persones amb afectacions neurològiques.

El projecte de l’Arboç va començar per un estudi d’avaluació on varen participar un total de 33 alumnes i que va permetre observar que presentaven disfàgia (dificultat greu per empassar) i que, degut a la complexitat del maneig d’aquest trastorn, la majoria patia malnutrició i no s’hidratava correctament.

“El 100% de l’alumnat mostrava alteracions importants en la ingesta d´aliments i sòlids ja que la majoria està afectada per importants lesions neurològiques i presenta retards en el desenvolupament psicomotor, el que dificulta que puguin succionar, mastegar o deglutir. Això té com a conseqüència que es poden ennuegar si no prenen una dieta adaptada i que és molt més difícil mantenir una correcta nutrició”, afirma Pere Clavé, especialista mundial en disfàgia i director de recerca del CSdM.

Per tal de millorar aquesta situació clínica, es va dissenyar un pla d’intervenció per a proporcionar dietes de textura modificada i líquids amb diferents nivells de viscositat adequats a les necessitats de l’alumnat. Així, actualment el 93% de l’alumnat de l’escola l’Arboç s’acaba diàriament la dieta de textura modificada i ha duplicat la quantitat d’ingesta hídrica en el temps que estan al centre educatiu.

Equip multidisciplinari

El grup de treball està format per personal educatiu i sanitari de l’escola i per l’equip de Motilitat Digestiva del CSdM, conjuntament amb la Fundació FUREGA, Nestlé Health Science i SERHS Food, A més, la intervenció està vinculada al projecte europeu PECT  Mataró-Maresme: Ecosistema d’innovació per a les ciutats cuidadores i al Programa PASCE (Evolució del programa d’atenció a l’alumnat amb necessitats especials de salut als centres educatius),

Conveni ASPACE i FEPPCCAT vinculat al projecte

Els bons resultats del projecte han fet que enguany se signés un acord amb la CONFEDERACIÓN ASPACE (organització integrada per 85 entitats dedicades a persones amb paràlisi cerebral, amb més de 20.000 associats, 5.300 professionals i 230 centres d´atenció directa) i amb FEPCCAT (Federació de la Paràlisi Cerebral i la Pluridiscapacitat de Catalunya constituïda per 14 entitats) per realitzar activitats de formació i recerca vinculades al projecte.

COMPARTIR