‘El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702 – 1714)’ va poder-se visitar aquest estiu a la masia de Cal Conde, edifici emblemàtic de Cabrera de Mar per la seva història i arquitectura. L’equipament municipal va acollir aquesta mostra de caràcter itinerant sobre el Maresme i el conflicte bèl·lic originat per la qüestió successòria a la corona hispànica.
La inauguració a Cabrera de la mostra ‘El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702 – 1714)’ va tenir lloc el passat 29 de juliol a Cal Conde, l’antic Can Dalmases i Can Ros. L’acte, que va anar a càrrec de Laura Bosch, gerent del Museu Col·lecció Municipal de Cabrils, va comptar amb les intervencions de l’alcalde, Jordi Mir, i de la regidora de Cultura, Montserrat Reig.
Bosch va oferir als assistents un recorregut explicatiu de l’exposició que va finalitzar amb el plafó que tracta sobre el municipi de Cabrera, la recerca del qual ha estat realitzada per ella mateixa i per l’historiador Jordi Montlló. Segons va explicar, el Maresme va jugar un paper decisiu en la Guerra de Successió degut al seu valor estratègic en el desenvolupament del conflicte.
La idea d’organitzar una exposició sobre el Maresme i el 1714 va sorgir l’any 2013 com una proposta de la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura. A més de considerar que era una bona manera de difondre la història del conflicte en aquesta comarca, es va valorar que en aquell mateix moment s’estigués constituint la Comissió del Maresme Commemoració 1713-1714, la qual cosa evidenciava l’interès dels ajuntaments per commemorar el Tricentenari.
‘El Maresme en la línia del temps de la Guerra de Successió (1702 – 1714)’ es va inaugurar en el marc de la Setmana Internacional d’Arxius, el 9 de juny de 2014 a Calella, i des d’aleshores ha recorregut els pobles de la comarca amb l’objectiu de donar a conèixer documentació fins ara inèdita sobre la Guerra de Successió, i generar altres projectes locals que permetin avançar cap a un coneixement més aprofundit i generalista d’aquests fets històrics al Maresme.
La mostra, que ja ha passat per Arenys de Munt, Argentona, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Teià, visitarà properament els següents municipis: Alella, Arenys de Mar, Canet de Mar, Dosrius, El Masnou, Malgrat de Mar, Montgat, Premià de Dalt, Sant Andreu de Llavaneres, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.
Calendari de l’exposició:
Alella. Can Manyé. Del 20 octubre al 9 de novembre.
Arenys de Mar. Biblioteca Fidel Fita. Del 10 al 30 de novembre.
Canet de Mar. Sala Cultural de Ramon Capmany. Del 17 al 30 de novembre.
Dosrius. Ajuntament de Dosrius. Del 25 al 31 d’octubre.
El Masnou. Museu Municipal de Nàutica. Del 10 al 30 de setembre.
Malgrat de Mar. Arxiu Municipal. Del 5 al 19 d’octubre.
Montgat. Biblioteca Tirant lo Blanc. Del 2 al 20 de desembre.
Premià de Dalt. Museu de Premià de Dalt. De l’1 al 21 de desembre.
Sant Andreu de Llavaneres. Biblioteca Municipal. Del 3 al 16 de novembre.
Tiana. Biblioteca Can Baratau. Del 2 al 19 d’octubre.
Vilassar de Dalt. Museu Arxiu Vilassar de Dalt. De l’1 al 14 de setembre.
Vilassar de Mar. Biblioteca Municipal Ernest Lluch. Del 15 al 30 de setembre.