
La guingueta ‘Lasal del Varador’ de la platja de Mataró compta des de principis d’any amb un sistema pioner d’energia solar fotovoltaica. A diferència de les plaques solars convencionals, a Lasal tota l’energia que es produeix va destinada a l’autoconsum, en lloc de vendre-la a la xarxa elèctrica. Es tracta d’una solució que permet continuar fent rendible una instal·lació fotovoltaica després que el govern espanyol suspengués l’any 2012 les primes en el sector de les renovables. En només quatre mesos, els propietaris de l’establiment han reduït la factura en un 40%. El projecte està nominat als premis Intersolar que es lliuren el 19 de juny a Alemanya en una de les fires més importants del sector.
“Fins ara, el projectes solars intentaven maximitzar la producció perquè venien l’energia a la companyia elèctrica, que estava obligada a comprar-la per sobre del preu de mercat. Això era un producte d’inversió: la gent invertia en energia solar per produir molts kilowatts/hora que es convertien en euros. Ara el que tenim és un producte d’estalvi”.
Frederic Arnau, responsable de SolarTradex, una de les companyies responsables del projecte solar de la guingueta ‘Lasal del Varador’, explica així el canvi de paradigma en el sector de les renovables. Actualment el preu de venda de l’energia que fixa el govern espanyol per a instal·lacions d’aquestes característiques és inferior i, a més, l’any 2012 es van eliminar les primes al sector.
Segons Arnau, en aquell moment semblava que el sector quedava condemnat, però l’opció de l’autoconsum, afirma, li dóna encara un llarg futur. En el cas de Lasal, explica que “d’aquí a 15 anys el restaurant haurà pagat de mitjana un 50% menys de factura elèctrica, per la producció pròpia d’energia solar”.
El responsable de Lasal, Ricard Jornet, comenta que entre gener i abril, les plaques solars han generat un 30% de l’energia que necessita el local per funcionar i, per tant, només s’ha hagut de comprar a la companyia un 70%. Tenint en compte que el restaurant està a ple rendiment durant les hores de més sol, al migdia, en aquests mesos l’estalvi en la factura ja és del 41%.
Cal tenir en compte que, durant els mesos d’hivern, la demanda d’energia no és tan elevada en aquest establiment i, per tant, igualment hi ha una part de la producció energètica que es ven a la xarxa. Amb l’inici de temporada d’estiu, el 100% de l’energia que produeixin les plaques es quedarà a Lasal per al funcionament de la cuina, les neveres, la cafetera o la resta d’aparells elèctrics.
En aquest sentit, una altra de les característiques del sistema és la seva planificació. L’objectiu és produir l’energia justa per abastir el local durant els moments del dia en què l’activitat és menor. D’aquesta manera s’asseguren uns ratis d’autoconsum alts i, per tant, un major estalvi. I és que amb aquest model no interessa que sobri energia per vendre-la perquè el preu fixat està per sota de mercat.
L’empresa fabricant de les plaques, Conergy, participa en la fira més gran del sector, que se celebra a Munich (Alemanya). I el projecte de ‘Lasal del Varador’ és un dels projectes finalistes dels premis Intersolar 2013 que es lliuren el pròxim 19 de juny. El jurat en destaca la importància de demostrar a la pràctica noves vies per al desenvolupament de l’energia solar fotovoltaica.