Una posada a punt de les platges complexa

Text: Gemma Ponce
239

Mes de juny, i a punt de començar la temporada de bany, les platges maresmenques es posen a punt. Ho fan recuperant-se dels efectes del temporal Nelson que, amb vent de garbí a finals de març, ha deixat al descobert zones rocoses que fins ara quedaven sota la sorra a l’Alt Maresme, o la imatge del retrocés de la platja del Callao de Mataró.

Segons un estudi del Laboratori d’Enginyeria Marítima i el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners de la UPC amb la col·laboració de la Generalitat, 5 passejos marítims del Maresme presenten un alt risc de soscavament a llarg termini per la pujada del nivell del mar. Són els de Vilassar i Premià de Mar, el Masnou, Montgat i Pineda de Mar. Conclouen en què fa falta prioritzar les actuacions o quedaran inoperatius a llarg termini.

Per a Jordi Pagès, investigador del CEAB, les actuacions d’urgència han d’evitar consolidar la idea “que la platja és immutable i fix”. Argumenta que “és un lloc dinàmic i les actuacions han de ser suaus” per tal de “capejar el temporal”. L’expert assumeix la complexitat que hi ha darrere de les costes maresmenques per apostar per “solucions basades en la natura”: no hi ha suficients praderies de Posidònia que protegeixin el litoral, ni dunes. Per a Pagès, la idea principal és la de “canviar la mentalitat i entendre que les platges són dinàmiques”, com també deixar espai. Per això, caldria repensar l’organització de la comarca, que, assegura, a llarg termini haurà de variar: “l’any 2100 no podrem tenir la via del tren o la nacional a primera línia de mar. Li hem de deixar més espai a la costa”, sentencia.

A curt termini, el Ministeri de Transició Ecològica (MITECO) ha destinat 1,5 milions d’euros d’urgència per actuar a Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt, com també a Badalona. Les obres ja han començat i han de revertir la pèrdua de sorra, que es farà palesa aquest estiu amb menys guinguetes a la comarca. Les obres d’urgència busquen revertir una pèrdua del litoral que, a Premià de Mar, no ha passat en aquest últim temporal.

El municipi premianenc ha apostat per ser el primer a sumar-se al projecte de MITECO. Van començar el 6 de juny de l’any passat i la previsió és que acabin la tardor vinent. Les obres han quedat pausades per la falta de recursos econòmics necessaris per part del Ministeri Espanyol, que s’ha compromès públicament a acabar-les el setembre. Ja s’ha construït un espigó paral·lel a la costa i abocat sorra del fons marí per regenerar la platja. Queda pendent, després de la temporada de platges, enllestir l’espigó de l’estació, que s’ha d’allargar amb un angle recte cap a Barcelona i allargar-lo per la superfície.

L’actuació de Premià de Mar és la primera fase d’un projecte d’obres d’estabilització del litoral maresmenc. Aquesta també contemplava la construcció d’un espigó al terme del Masnou, que va renunciar al projecte. Els alcaldes de la comarca han demanat fer un front comú per una estratègia conjunta al Maresme, amb la creació d’una Taula del Litoral que també inclogui  els municipis sense platja, ja que compten amb les rieres, un altre element característic maresmenc.

COMPARTIR