Viure l’estiu més ‘maresmenc’

Text: Redacció
713

LES MILLORS PLATGES A L’ABAST

La temporada de platja és en plena vigència i el Maresme en disposa d’un ampli ventall i de ben fàcil accés, ja que amb el transport públic del tren s’hi pot arribar de la manera més senzilla. En aquestes dates i si el temps no s’estronca, els habitants de la comarca que tenen temps vacacional i nombrosos d’altres procedències hi prenen el sol i s’hi Banyan, d’una punta a l’altra del litoral, amb especial incidència a l’Alt Maresme, on el turisme arriba a importants puntes d’ocupació.

Els municipis activen, per aquestes dates, el seu protocol d’actuació en el litoral. És el cas de Premià de Mar, per exemple, com s’informa en el seu web municipal, des del passat dilluns 30 de juny va començar el servei de vigilància i socorrisme a les seves platges.

D’altra banda, coincidint amb la temporada i la posada en marxa del servei, les localitats han posat a punt el ‘rostre’ del seu litoral, incorporant en alguns casos noves dutxes, bancs o per facilitar l’entrada i la sortida a la zona de bany el que s’anomena ‘línies de vida’, entre d’altres propostes a tenir en compte.

La neteja també és molt important i s’intensifica per aquestes dates, tant la de la sorra com la dels passejos, papereres, dutxes i tot el microcosmos que inclou la zona de bany.

D’altra banda, un dels temes a tenir en compte és, precisament, la seguretat. Entre les recomanacions que es donen als banyistes cal destacar que s’han de  seguir sempre els avisos dels socorristes, així com adoptar mesures d’autoprotecció per tal de gaudir d’un bany segur; no intentar nedar contra corrent; si us sentiu arrossegats per un corrent, nedeu paral·lelament a la platja i una vegada sortiu del corrent, nedeu cap a la platja i sobretot, respecteu les banderes de senyalització de l’estat  de la mar (vermella: bany prohibit; groga: bany perillós i verda: bany sense perill).

I és que la seguretat preocupa als Ajuntaments. Per això el consistori de la capital del Maresme anunciava fa uns mesos que totes les platges de Mataró estarien equipades amb desfibril·ladors, convertint-se en un espai càrdioprotegit, motiu pel qual va signar un conveni amb la Creu Roja.

Precisament, com a dada de referència del nivell del dispositiu de vigilància per garantir la seguretat del litoral mataroní, segons informa Mataró Ràdio, Creu Roja destina 16 persones, 6 punts de vigilància, 3 llocs de socors, 1 vehicle de rescat, 1 embarcació de salvament i una moto aquàtica. A més, entre d’altres serveis, proposa les polseres que permeten identificar als nens i nenes que es perdin al litoral mataroní per tornar-los als seus pares o la cadira amfíbia.

PROPOSTES EDUCATIVES I D’OCI PER A INFANTS I JOVES

La majoria dels ajuntaments de la comarca solen programar un programa d’activitats per a infants i joves, amb l’objectiu que passin un estiu divertit alhora que puguin aprendre. És el cas de la campanya “Aprofita l’estiu a Mataró”.

Pel que fa als casals d’estiu, s’han ofertat 19 casals, 13 organitzats per les AMPA de les escoles i la resta per esplais i associacions infantils. En total s’han posat a disposició 1.800 places de les quals se n’han cobert 1.358. Atès que 3 casals no han tingut suficient demanda s’han hagut d’anul·lar.

El Centre de Formació Permanent Tres Roques proposa per a l’estiu cursos i tallers per a joves de 10 a 15 anys. S’han inscrit 54 persones.

Del 25 de juny al 4 de juliol ha organitzat 6 tallers: Fotografia i retoc digital, Experiments científics, Avui cuino jo, Noves tecnologies, Performance i dansa al carrer i Tots a la cuina!; i per a la setmana del 7 a l’11 de juliol ha programat 6 tallers: Postres d’estiu, Fotografia i xarxes socials, Descobrim la terra i els altres planetes, Balls urbans i contemporanis, Noves tecnologies i Taller d’aprenent de mag.

El Servei de Família és l’encarregat de la programació d’estiu de la Xarxa d’Espais Joves, un servei adreçat als joves del territori d’entre 12 i 25 anys des del que s’ofereix activitats en diferents àmbits com el lleure, la cultura, la salut, la informació, la formació, el treball i/o la participació amb l’objectiu de promoure el seu desenvolupament personal integral tot realitzant una tasca d’intervenció socioeducativa.

Quant als cursos de formació en el lleure, s’han organitzat 5 cursos diferents (3 més que l’any passat) amb la col·laboració de la Fundació Pere Tarrés, Escola Lliure el Sol i l’Escola de Formació 9OciHum.

L’Aula de Teatre ha preparat per a l’estiu, del 25 de juny al 22 de juliol, 3 cursos per a nens i joves amb 54 places en total, de les quals se n’han cobert 38. Així, la Direcció de Cultura ha programat: Teatre en anglès (12 inscrits): per a nens entre 7 i 12 anys; Tastet de circ (12 inscrits): per a nens entre 7 i 11 anys i Tastet de circ per a joves (14 inscrits): per a joves entre 12 i 16 anys.

La Piscina Municipal, gestionada per la Direcció d’Esports, cada any organitza cursets intensius infantils de natació de dos nivells d’aprenentatge: iniciació i perfeccionament en diferents horaris de matí o tarda. Aquest any n’ha programat 9 amb una oferta de places de 276 de les quals se n’han ocupat fins ara 224.

Per la seva banda, el Centre Municipal d’Esports El Sorrall ha posat a la disposició dels usuaris 8 cursets de nivells diferents que van adreçats a nadons (de 4 a 24 mesos) fins a nens de 12 anys. Els cursos es faran del 30 de juny al 25 de juliol.

Més informació: www.mataro.cat/web/portal/ca/Activitats_Estiu/index.html

ESTIU AL TECNOCAMPUS

El TecnoCampus proposa a partir del 30 de juny un ampli programa d’activitats formatives, lúdiques i culturals adreçades a tot tipus de públic. En l’àmbit formatiu, s’organitzen cursos de les temàtiques que són pròpies del TecnoCampus: la salut, les noves tecnologies, l’audiovisual o la gestió empresarial, entre d’altres.

Dins de l’Estiu al TecnoCampus, la “Universitat d’Estiu del Mar” és el marc on es programen les conferències de mar i ultramar coorganitzades amb l’Associació Bricbarca, cursos especialitzats com el de Patró d’Embarcació a Motor i Vela i el d’organització de travessies i entrenament en aigües obertes i tota una oferta de tastets de mar i activitats nàutiques que permetran acostar els participants al mar.

D’altra banda, per als joves de 13 a 17 anys s’ofereixen els Campus Xnergic en Robòtica i Programació de videojocs i com a novetat d’aquest estiu un nou Campus de Drones per a majors de 16 anys.

Una altra novetat és que els cursos programats formen part de la Guia de cursos d’estiu de la Xarxa Vives d’Universitats i permeten obtenir reconeixement de crèdits ECTS i LRU.

Més informació: www.tecnocampus.cat/ca/universitat-estiu

LES BIBLIOTEQUES DE MATARÓ NO S’ATUREN

La Xarxa de Biblioteques de Mataró, integrada per les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas, ofereix una àmplia programació durant aquest estiu a través de dos cicles: els “Capvespres als Jardinets” i “Empedrat de contes” que conformen prop de quaranta activitats diverses com ara hores del conte, concerts, xerrades i activitats literàries.

Durant els mesos de juliol, agost i setembre les Biblioteques de Mataró han programat sessions especials de l’hora del conte als jardins de les biblioteques sota el nom “Empedrat de contes”, un cicle que arriba enguany a la 4a edició tot i que té els seus orígens com a programació d’activitats l’any 2003. Són espectacles de petit format de música, dansa, titelles i teatre entre d’altres. En total hi haurà 25 sessions d’hores de contes que la biblioteca Pompeu Fabra farà cada dimarts a les 18 h i la biblioteca Antoni Comas els dimecres a les 19 h el juliol i agost i el mateix dia però a les 18 h el setembre.

La segona edició dels “Capvespres als Jardinets” vol aprofitar l’espai acollidor dels jardins de la biblioteca Pompeu Fabra per oferir una programació ben diversa en la qual hi destaca les actuacions musicals de grups joves de Mataró, com és el cas de Marc Ramia i My Wrong Pleasures. El cicle també ofereix una marató de contes eròtics, dos espectacles poètics i musicals amb músics i poetes de la ciutat, així com una xerrada amb Pablo González Bernardo, director de l’OBC.

10 ANYS DE FESTIVAL D’ESTIU D’ALELLA

Enguany el Festival d’Estiu d’Alella està de celebració. Fa deu anys d’aquella primera edició de l’any 2005 en la qual l’Orquestra de l’Acadèmia del Gran Teatre del Liceu va interpretar la sarsuela Cançons d’Amor i de Guerra als Jardins del Cal Marquès. L’Ajuntament vol celebrar aquest aniversari amb un regal molt especial per al públic fidel al Festival alellenc: la presència d’una de les veus més reconegudes de la lírica internacional, la de la soprano Ainhoa Arteta. L’artista basca tancarà el Festival d’Estiu Alella 2014 amb un concert programat per al 7 d’agost als Jardins de Cal Marquès.

També s’aprofita aquest aniversari per introduir novetats dins del Festival. Fa cinc anys va fer una aposta clara per la música clàssica de qualitat incorporant el projecte de Músics en Residència i cinc anys després, el Festival segueix sumant complicitats ara afegint iniciatives promogudes per promotors privats amb l’objectiu de diversificar l’oferta i obrir-se a altres escenaris i iniciatives culturals.

Les propostes que complementen el cartell del Festival d’Estiu s’emmarquen sota el paraigües de Saborasons, una proposta cultural que uneix música i gastronomia. El cicle inclou quatre activitats que es duran a terme al restaurant Els Garrofers. La primera, i més destacada, és el concert de Chano Domínguez i Marina Albero, que es farà el 29 de juny a les 22h. El duo presenta un repertori amb tocs llatins, flamencs i sons ancestrals. Les entrades costen 30 euros i es poden adquirir a l’Oficina de Turisme. Una projecció de cinema gastronòmic, un taller de cuina per a infants i l’espectacle El banquet de les Paraules de Versonautes completen el primer cicle de Saborasons

La desena edició del Festival d’Estiu té com a cap de cartell a la soprano Ainhoa Arteta. La cantant basca tancarà el Festival d’Estiu Alella 2014 amb un concert programat per al 7 d’agost als Jardins de Cal Marquès, en el què actuarà acompanyada del pianista Rubén Fernández Aguirre. El programa del concert inclou una primera part amb peces de Robert Schumann i Richard Strauss. Per a la segona part es proposa un recorregut per les balades italianes d’Isaac Albéniz, les “tonadillas” d’Enrique Granados i les set cançons populars espanyoles de Manuel de Falla. El preu de les entrades és de 45 euros.

El Festival també celebrà els cinc anys de Músics en Residència. El projecte d’estada musical, que va començar l’any 2010, s’ha convertit en un valor afegit i un element diferencial de l’oferta alellenca respecte a la resta de festivals estivals de música que se celebren arreu de Catalunya. Enguany  participaran 17 intèrprets, tres d’ells “júnior”, procedents de diferents països, entre els quals destaca per primera vegada la presència d’una veu: la de la soprano Iwona Sobotka. Enguany els convidats són: en instruments de corda Helena Satué, Hellen Weiss i Bernat Prat (violí); Carlota Amargós, Lander Echevarria, Luigi Mazzucato (viola); Gabriel Schwabe i Oriol Prat (violoncel); Ander Perrino (contrabaix); en instruments de vent María José Ortuño (flauta); María Martínez (oboè); Darío Mariño (clarinet), Álvaro Prieto (fagot) i José Vicente Castelló (trompa); Ivet Frontela i Paulina Dumanaite (piano) i la veu d’Iwona Sobotka (soprano). Els músics estaran una setmana, del 12 al 19 de juliol, a Alella preparant els dos concerts que oferiran el 17 i 19 de juliol a l’Església d’Alella. Aquest espai interior dóna una millor sonoritat als concerts de música clàssica de Músics en Residència. El treball preparatori es fa en audicions obertes al públic que permeten als assistents seguir el procés de creació i interpretació musical.  Els músics també actuaran junts al concert Carta Blanca programat per al 16 de juliol, en el qual interpretaran partitures que no tenen cabuda als concerts del 17 i 19 de juliol. El projecte també incorpora una sessió infantil titulada Beethoven, que es durà a terme el 15 de juliol a Can Lleonart. Les entrades per als concerts dels dies 17 i 19 de juliol costen 12 euros.

El 12 de juliol actua al Festival una de les veus més reconegudes i amb més projecció del panorama musical català: Sara Pi. La cantant barcelonina oferirà un concert al Parc de Can Sors d’Alella, en el qual farà un repàs del seu primer àlbum Wake up, publicat l’octubre de 2013.  Un treball càlid i ple de sentiment, cantat quasi bé tot en anglès, en que es barregen estils com el R&B (una barreja entre jazz gospel i blues), nu-soul, jazz i música popular brasilera. Sara Pi actuarà acompanyada de Abel Boquera, als teclats, Charly Hinojosa, baix elèctric, Marcelo Montenegro, bateria i Érico Moreira, guitarra. El concert és gratuït.

Més informació: www.festivalalella.org

PLE DE RIURE DEL MASNOU

El Festival Internacional de Teatre Còmic Ple de Riure aquest any celebra els divuit anys. I perquè la festa estigui a l’altura de l’esdeveniment, enguany el Festival complet surt al carrer per celebrar la majoria d’edat, i per fer-ho amb tots aquells qui vulguin fer de l’estiu una veritable festa de la capacitat de riure i de fer-ho en companyia.

Com és habitual, el Festival es presentarà al Mercat Municipal i al mercat setmanal, amb l’actuació de la formació Sidral Brass Band, la banda oficial d’aquesta edició, que intentarà que tots els veïns i veïnes de la vila restin ben assabentats que comença la celebració.  Des de llavors, les places i els carrers del Masnou s’ompliran de propostes teatrals i de circ per a totes les edats i vingudes d’arreu del món, fins al dissabte 19 de juliol.

Entre les novetats més destacades, a més de la gratuïtat de totes les representacions, la recuperació de l’espectacle de focs artificials a la platja, a càrrec de la Companyia del Foc, i la inclusió de l’actuació del Col·lectiu d’Artistes Residents al Masnou (LACAM) a la programació. Per tot plegat, aquesta edició tornarà a encomanar al públic, la màgia i la il·lusió del teatre còmic.

Més informació: www.plederiure.cat

ARTS D’ESTIU COSTA BARCELONA DE PINEDA DE MAR

El festival ARTS d’Estiu Costa Barcelona, que se celebra del 4 de juliol al 30 d’agost a Pineda de Mar, aposta per la música del país. Una programació artística variada i de qualitat amb denominació d’origen: música feta a casa que transcendeix més enllà de les fronteres. Artistes de llarga i reputada trajectòria, con Sergio Dalma, El Pets o Miguel Poveda, artistes que acumulen èxits com Mishima o Els Amics de les Arts, i nous talents con els de DeuDeVeu, compartiran les nits d’estiu de divendres a la magnífica costa del Maresme, a mig camí entre Barcelona i Girona.

Tots dos estan de gira, tots dos presentaran els seus flamants àlbums i tots dos són catalans. El proper 25 de juliol Mishima presentarà l’Ànsia que cura, setè treball d’una de les bandes amb una trajectòria més sòlida del país. El festival ARTS d’Estiu Costa Barcelona se suma a la gira de celebració del 15è aniversari del grup, una oportunitat única per descobrir com sonen en directe els nous temes de la banda.

El 8 d’agost ARTS d’Estiu Costa Barcelona acollirà el concert d’Els Amics de les Arts en el que presentaran el nou àlbum Només d’entrar hi ha sempre el dinosaure, un treball íntim i personal que demostra que la banda torna a posar el seu talent creatiu al servei del pop.

L’11 de juliol el grup vocal de referència al nostre país, els DeudeVeu, guanyadors del concurs Oh Happy Day, presentaran el seu primer treball, Junts, un disc de temes tradicionals interpretats amb la originalitat que els caracteritza.

Amb gairebé 30 anys de carrera, Els Pets, el grup de rock català liderat per Lluís Gavaldà, actuarà a ARTS d’Estiu Costa Barcelona el proper 22 d’agost. El veterà grup presentarà l’Àrea petita, el seu nou treball en el que els de Constantí redefineixen el seu so sense perdre la seva l’essència.

El 18 d’agost, Sergio Dalma, el crooner sabadellenc més famós de la història de la música, farà a una parada a Pineda de Mar per celebrar el seu 25 aniversari dalt dels escenaris i ho farà amb la presentació del seu últim treball, Cadore 33, Disc de Platí que l’està fent penjar el cartell d’entrades exhaurides a tots els concerts de la gira. ARTS d’Estiu Costa Barcelona no serà una excepció.

El 15 d’agost Miguel Poveda, el cantaor de flamenc barceloní, farà un viatge a l’univers del flamenc i de la copla a En Concierto, un espectacle amb repertori de temes tradicionals tots ells amb el seu personal i característic aire renovador. Una oportunitat única per veure aquest artista que ha trepitjat escenaris de tot el món.

Més informació: www.artsdestiu.com

TORNA EL FESTIVAL POESIA i + DE CALDES D’ESTRAC

La Fundació Palau de Caldes d Estrac presenta, del 3 al 13 de juliol, la novena edició del festival Poesia i +, que des del 2006 presenta propostes que des de la poesia s’acosten a altres disciplines artístiques. El festival té lloc principalment al pati de la Fundació i al parc de Can Muntanyà, que ofereix un marc incomparable, amb vistes a Caldes d Estrac i el Mediterrani.

El festival posa l’accent en la programació musical i aspira a consolidar-se com el festival d’estiu del Maresme, obert a tota mena de públics i amb una programació que busca presentar en un espai íntim i singular propostes molt diverses que tenen en comú la poesia i l’esperit d’investigació que sempre va caracteritzar el poeta Josep Palau i Fabre, impulsor del festival.

Com a novetat, el festival s’obre a l’electrònica i a l’experimentació sonora i presenta una selecció de videopoemes que es repartiran en les sales de l’exposició permanent. Amb aquestes activitats el festival busca ampliar el ventall de formats per endinsar-se en la creació poètica actual. També hi haurà lloc per celebrar dos noms imprescindibles de la poesia contemporània: Joan Vinyoli i William S. Burroughs. És amb motiu de l’homenatge a Burroughs que el festival compta amb presència internacional, amb l’actuació de Lydia Lunch al costat de Za! i Esperit!.

L’acte central del festival és la Nit dels Poetes, que com cada any presenta tres veus destacades de la poesia catalana actual. Enguany tindrà lloc el dissabte 12 de juliol, amb la participació de Susanna Rafart, Mireia Calafell i Carles Hac Mor, i tot seguit hi haurà l’actuació de Toti Soler, que repassarà un dels seus discos més inoblidables i homenatjarà Joan Vergés (1928-2014).

D’entre les propostes musicals, destaquen el concert de Paco Ibáñez, que obrirà el festival, així com els d’Adrià Puntí i Albert Pla, que oferiran cadascú un concert especial en solitari. També cal destacar els concerts de Hidrogenesse i Esperit! amb Za!, que obren encara més l’espectre sonor del festival. En aquest sentit també destaquen la proposta poètica de Jansky, que relaciona poesia i electrònica, i la d’Andreu Subirats, que és considerat un dels millors recitadors catalans.

L’espai central del festival és el parc de Can Muntanyà, que domina el poble i s’atansa al Mediterrani. Abans i després de les actuacions que hi tindran lloc, serà un espai de trobada distès i privilegiat, amb servei de bar i un acurat disseny de l’espai.

Més informació: www.poesiaimes.cat

CICLE DE CONCERTS AL CELLER DE CAN BARTOMEU DE CABRERA DE MAR

El col·lectiu de mitjans audiovisuals de Cabrera de Mar, entitat impulsora de l’emissora municipal, recupera l’espai del Celler de Can Bartomeu, a Cabrera de Mar, amb un projecte en el qual s’ajunten la cultura del vi, el cava i la música en directe.

“Podrem gaudir d’aquesta proposta els divendres i dissabtes de juliol i agost”, expliquen els promotors del cicle de concerts que es faran durant aquests mesos estivals.

Els músics i artistes que hi actuaran han passat ja per Ràdio Cabrera de Mar, dins el programa Krakatanga, garantint-se així una qualitat i nivell molt elevat en la tria. D’altra banda, cellers del país que elaboren de forma artesana el vi i el cava, aposten també per aquest projecte cultural i les actuacions aniran acompanyades de tastets.

El cicle de concerts començarà el proper divendres 4 de juliol amb latin jazz, on els reconeguts músics Jordi Torrent i Josep Soto endinsaran el públic en aquest estil. El dia següent, dissabte 5 de juliol, es comptarà amb el rock i blues mediterrani de la brasilera catalana Namina.

Pel que fa a la resta de la programació, tenen confirmada la participació de Paulinho Lemus i la seva brasilian party; una ‘nit bizarra’ amb l’humor d’en Barragan o la maltesa Ruth Abela, que farà gaudir els assistents de la seva música mediterrània amb el grup Troffa Hamra.

D’altra banda, també es comptarà amb la presència de grups del Maresme com ara Smelly Cat, amb els seu ampli repertori de blues de tots els temps; el masnoví More i la seva “trouppe” de cantautors catalans; i tampoc sense oblidar el flamenc, amb la Tocanta, programat per al pròxim dia 8 d’agost. Per la seva banda, el 16 d’agost serà la Malinche qui oferirà un concert dins el cicle, amb un acurat repertori de música mexicana i llatinoamericana.

Finalment, en la cloenda d’aquesta temporada també participarà la gent de l’entitat local Cabrera és espectacle, amb els millors números de la seva representació de playbacks de la Festa Major d’enguany.