De cara a la Tardor, quines propostes impulsades pel Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme destaquen?
Bé, a la tardor fem el balanç turístic de la temporada alta i comencem a planificar el proper any. Tot i això continuem promocionant en mercats estrangers i és una època que rebem força visites de periodistes i de touroperadors que comencen també a planificar el futur. A nivell més domèstic, a partir del 2 d’octubre van començar les Jornades gastronòmiques del Calamarenys i encarem ja les Jornades dels bolets, que són les més reeixides del segon semestre a nivell de participació i esdeveniments.
Com es treballa amb ajuntaments, gremis i agents comarcals per establir un projecte conjunt en l’àmbit turístic?
Formen part del mateix Consorci a través de la Junta General. Ara mateix els hi hem demanat les seves propostes de cara al Pla d’Accions del 2015. Amb els Ajuntaments el contacte es continu i també treballem i coordinem amb les seves oficines d’informació i turisme, bàsicament per temes de publicacions, fires, i per coordinar els viatges de premsa i de familiarització amb els periodistes i touroperadors. Estem en contacte amb els empresaris a través de les seves organitzacions i gremis.
Com s’utilitza la proximitat de Barcelona com a factor positiu en la promoció turística de la comarca?
De fet amb l’aparició de la marca Costa Barcelona a partir del 2012, aquesta marca és la protagonista de totes les nostres accions promocionals, és la nostra marca paraigua. La proximitat amb Barcelona ens situa en el mapa, ens obre les portes a molts mercats. Afegir la paraula Barcelona en la teva promoció, en aquests moments té un valor incalculable. Promocionem el nostre territori com a Costa Barcelona.
Les propostes gastronòmiques del Maresme comencen a fer-se espai. Cal treballar en projectar-les més de cara enfora?
El tema gastronòmic és de pluja fina i ve de fa molts anys, el problema és que tenim pocs recursos econòmics per fer els salts qualitatius que hauríem de fer en aquest àmbit. Sóm una comarca capdavantera i amb un model especial a nivell gastronòmic, que funciona. El repte seria promocionar més a nivel nacional i projectar les jornades gastronòmiques d’estiu (peix i marisc i tomàquet) entre els turistes de temporada alta.
Quins serien els reptes de l’aposta de la comarca pel turisme?
A l’Alt Maresme continuar amb la feina sostinguda i de qualitat que fan els empresaris i les quatre destinacions de turisme familiar (Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat), al Baix Maresme avançar en la diversificació de l’economia, la qual cosa requereix més esforços en l’àmbit turístic, en especial per part de les administracions públiques. Aposta empresarial per descomptat. Els darrers anys s’està veient com eclosiona el model turístic complementari del sud de la comarca. Aviat s’inaugurarà un nou hotel de 4 estrelles.
A nivell general, incidir més en l’allargament de la temporada i en obrir nous mercats. No es pot deixar mai de promocionar el territori.
L’especialització, en temes com la gastronomia, ha funcionat davant de la crisi del sector?
Efectivament, tant a nivell empresarial com a nivell d’esdeveniments gastronòmics, segmentar i diferenciar-te funciona. Des del Consorci hem fet un esforç per mantenir la moral alta del subsector de la restauració, fomentant les jornades gastronòmiques especialitzades per productes durant tot l’any. Els empresaris poden participar en les que encaixin més en la seva oferta diferenciada. Especialitzar-se és bó en un mercat tan competitiu.
Quin model de turisme es busca per al Maresme?
Un model que creixi sobretot en qualitat, i si es creix també en quantitat millor. Això darrer ha de venir per incrementar el nivell d’ocupació en determinats mesos de l’any. La qualitat comporta més despesa per turista. No volem el turisme de borratxera ni res que s’hi assembli. Volem un turisme tranquil, familiar, sostenible i escampat tant per la comarca com al llarg de l’any. Un turisme amable i que encaixi amb el nostre entorn, un turisme cultural. Seria desitjable més equilibri entre l’Alt i el Baix Maresme, però també entre l’interior i la costa. Això s’aconseguirà amb el pas dels anys.
Amb estudis d’Economia, Josep Lluís Martí té la Diplomatura universitària en Gestió i Administració Pública i el Màster en Direcció i Consultoria turística. Professionalment ha estat empresari del tèxtil i l’hostaleria, professor de màrqueting i director tècnic del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme durant 14 anys. Des de desembre de 2011 és el Director gerent del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme.