Cabrils acull la 13a edició de les trobades que anualment reuneixen entitats de recerca i estudi sobre història i patrimoni de tot el Maresme. En aquesta ocasió el tema escollit és el patrimoni immaterial: el batec de la gent del Maresme. Un patrimoni viu, dinàmic i que es transmet de generació en generació.
La jornada, que es farà el 27 d’abril, començarà amb una taula rodona, a càrrec de Rafel Folch, tècnic de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya; Lluís Garcia Petit (Director general de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial de Catalunya), Montserrat Garrich (Comissària de l’any Capmany) i Maria Àngels Travé (coordinadora de l’Inventari del Patrimoni Immaterial de la vegueria del Penedès).
Després s’iniciarà el torn de ponències on investigadors de tota la comarca presentaran els treballs que han estat objecte d’estudi d’ençà que l’any passat, l’alcalde de Dosrius, Marc Bosch, passés el relleu a l’alcaldessa de Cabrils, Lina Morales, durant les XII Trobades.
L’acte, que s’emmarca dins dels esdeveniments de la Festa Major de la Santa Creu, està organitzat pel Museu Arxiu de Cabrils i el col·lectiu de Recerca El Bou i la Mula amb el suport de l’Ajuntament de Cabrils, l’Arxiu Comarcal del Maresme, l’Institut Ramon Muntaner, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
La XIII Trobada de Recerca està oberta al públic que pot venir d’oient i visitar les diferents exposicions. Durant la jornada, a les 5 de la tarda, a la Plaça de l’Església, hi haurà una mostra a càrrec de les diferents entitats del municipi que vetllen per aquest tipus de patrimoni en el seu vessant més festiu:
– El patrimoni sonor: Els tocs de campana, a càrrec del campaner, Jaume Tolrà.
– El patrimoni festiu (imatgeria): Ball de Gegants, pels geganters de Cabrils.
– El patrimoni musical: Coral de la Concòrdia i Coral de Santa Helena que interpretaran, El Vallespir, del mestre Rafael Martínez Valls i la sardana, El meu destí, de Jordi Gonzàlez.
– El patrimoni oral: representació de la llegenda de la cova de les Bruixes de Montcabrer, a càrrec del Grup de Teatre La Concòrdia.
– Trobada Solidària de Grups de Percussió, organitzada per SolRePercussió.